Woning bezemschoon laten opleveren?
ga voor de scherpste prijs
Gratis & vrijblijvend

Bezemschoon opleveren

Als je een woning verlaat moet je deze in de meeste gevallen bezemschoon opleveren. Vooral bij huurwoningen wordt hier vaak veel aandacht aan besteedt.

Wat bezemschoon opleveren inhoudt lees je hieronder.

Bezemschoon opleveren

Definitie van bezemschoon opleveren

Als je een woning verlaat moet je deze bezemschoon opleveren. Maar wat is dat nou precies? Wat is de definitie van bezemschoon opleveren? De meningen verschillen vaak. Vooral tussen huurder en verhuurder. Die jagen hun eigen belangen meestal na. Zo vind de eigenaar dat er vaak meer moet worden gedaan dan de huurder. De huurder vindt meestal dat er juist niet veel gedaan moet worden.

Wat bezemschoon precies is ligt aan het contract, de wet en wat je onderling afspreekt. Dat laatste is het belangrijkst. Ga altijd in gesprek met de eigenaar van de woning en vraag eerst wat hij vindt dat er gedaan moet worden om het huis netjes over te dragen. Dan heb je een idee en kun je altijd nog in verweer gaan als bepaalde verwachtingen onterecht zijn volgens jou.

De echte definitie is als volgt:

Als het om een huurhuis gaat komt het er in het kort op neer dat alle inboedel wordt verwijderd en de woning een nette, schone en originele staat wordt opgeleverd. Verhuurders geven hun eigen interpretatie aan ‘bezemschoon’. Wat bezemschoon opleveren precies betekent in jouw situatie kun je het best bespreken met de verhuurder.

Bij een koophuis gaat de oplevering anders. De woning wordt overhandigd, zoals dat is afgesproken met de nieuwe eigenaar. De roerende zaken lijst is onderdeel van de afspraken. Hierin staat welke spullen worden overgenomen. In de regel wordt de woning leeg en schoon opgeleverd. Van originele staat terugbrengen is meestal geen sprake, omdat de meeste woning te koop worden gezet, zoals deze is.

De letterlijke opvatting van bezemschoon achterlaten

Bezemschoon opleveren van je huis betekent niet dat je de vloeren schoon veegt en klaar is kees. Als je “bezemschoon” heel letterlijk neemt dan zou je dat misschien wel denken, maar dat is absoluut niet het geval.

Wat kost bezemschoon opleveren?

Start de aanvraag en bespaar tot 50%

Huurwoning bezemschoon opleveren

Om een huurwoning bezemschoon op te leveren kun je het beste beginnen om je huurcontract te raadplegen. Hierin staat hoe de vastgoedbeheerder wil dat een woning wordt opgeleverd. Zo krijg je al een idee hoe de eigenaar wil dat je de woning overhandigd.

Heb je te maken met een woningcorporatie of vastgoed beheerder dan is er vaak een website waarop je informatie kunt vinden. Vaak kun je hier lezen wat je moet doen als je een woning verlaat. Grotere bedrijven willen zo min mogelijk doen, zodat nieuwe bewoners er direct in kunnen trekken.

Bij aanvang van de huur moet er een opnamestaat zijn opgemaakt door de opzichter. Hier staat in beschreven hoe de staat van de woning bij aanvang van de huur was. Als die er niet is en er zijn aanpassingen dan zal de eigenaar van de woning moeten bewijzen dat de aanpassing er niet was bij aanvang van de huur. Dit geldt overigens niet voor roerende zaken die je hebt overgenomen van de vorige eigenaar.

Als je de woning voor 1 augustus 2003 hebt gehuurd dan kan de eigenaar wel eisen dat de woning in nette en schone staat wordt opgeleverd. Voor deze datum ging de wetgever ervan uit dat een huurder de woning altijd in nette en schone staat heeft gekregen. Dit is uiteraard niet altijd het geval, vandaar dat er na die datum het e.e.a. is veranderd.

Leeg en schoon opleveren huurwoning door een ontruimer laten doen?

Start de aanvraag en bespaar tot 50%

Koophuis bezemschoon opleveren

Bij een koophuis gelden andere regels. In principe zijn er geen regels en bepaal jij onder welke voorwaarden je een koophuis oplevert.

Tenzij je een huis onder andere voorwaarden te koop zet dan normaal is hoor je je oude woning leeg, schoon en netjes over te dragen. Dit betekent dat de woning leeg, schoon en in nette staat wordt overhandigd.

Om onenigheid te voorkomen kun je het best afspraken maken omtrent de overdracht van een koophuis. De makelaar speelt meestal een rol hierin. Zo maakt hij meestal een roerende zaken lijst op. Hierin staat beschreven welke spullen in het koophuis overgenomen worden. Dit wordt gedaan om discussie te voorkomen.

Schoonmaken van de woning hoort ook onder netjes overdragen van de woning. Hierover kun je ook afspraken maken met de nieuwe bewoner.

Als er onderhoud gepleegd moet worden aan het koophuis dan is het verstandig om dit duidelijk te maken. Je hoeft het onderhoud mogelijk niet eerst zelf te doen, maar het is wel verstandig om dit te melden om narigheid achteraf te voorkomen.

Als je een woning bezemschoon wil opleveren dat anders is dan men normaal verwacht maak dat dan duidelijk bij potentiële kopers.

Zelf een huis bezemschoon maken

Zelf een huis bezemschoon maken of uitbesteden? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Een woning bezemschoon opleveren is namelijk geen rocket science, maar het is wel een zware klus. Zowel fysiek als mentaal kan het heel zwaar zijn.

Opleveren van de woning kun je vergelijken met een verhuizing. Het grote verschil is dat de spullen afgevoerd moeten worden. Daarnaast moeten er vaak ook herstelwerkzaamheden verricht worden. Dat geldt bijna altijd bij een huurwoning. Naast de woning leeg te halen moet je ook bijvoorbeeld de vloerbedekking verwijderen. Omtrent de muren en vloeren is meestal ook veel te doen. Zo moeten de muren een neutrale kleur hebben en de vloeren ontdaan zijn van vloerbedekking.

Wil je zelf de woning leeg opleveren? Begin dan de vastgoedbeheerder te vragen hoe jij de woning bezemschoon moet opleveren volgens zijn eisen. Het verschilt namelijk per verhuurder wat er geëist wordt. Als het om een koopwoning gaat dan kun je overleggen met de makelaar en nieuwe eigenaar. Soms staan er ook zaken omschreven in het koopcontract. Als er abnormale eisen zijn ga dan in gesprek met de verhuurder.

Maak in elk geval voor jezelf duidelijk wat er precies moet gebeuren om een veegschone woning op te leveren. Aan de hand daarvan kun je een goed plan maken.

Er zijn een aantal zaken die je nodig hebt:

  • Je hebt een vervoersmiddel nodig om alle huisraad te transporten
  • Je hebt handjes nodig om alles op te ruimen en te verplaatsen (ook zware spullen)
  • Materieel, zoals een steekkar en meubelhondje
  • Gereedschap om aanpassingen te verwijderen, zoals vloerbedekking, lampen en raamvitrage
  • Haal schoonmaakspullen in huis die effectief werken

De bovengenoemde zaken kun je soms op verschillende manieren invullen. Voor de een is het gemakkelijker dan de ander. Betrek familie en kennissen bij je plannen. Vaak kunnen zij iets voor je betekenen. Ze kunnen helpen met ruimen, bieden een vervoersmiddel aan of hebben specifieke competenties die mogelijk nodig zijn bij bepaalde klussen.

Zelf bezemschoon opleveren of uitbesteden?

Start de aanvraag en bespaar tot 50%

Wat doe je met alle huisraad en roerende zaken?

Je kunt een hoop spullen doneren en afgeven. Hier gaat wel tijd in zitten. Natuurlijk kun je ook spullen verkopen want dat kan geld opleveren. Doe je dat via marktplaats en verkoop je vanuit de woning of ga je de spullen tijdelijk opslaan en maak je later een plan om alles te verkopen. Spullen verkopen kost veel moeite en tijd.

Soms is er ook boedel wat een flinke waarde heeft. Die boedel is geschikt om te verkopen en mogelijk ook waardevol genoeg om tegen betaling tijdelijk op te slaan. Heb jezelf veel opslagruimte dan kost het niets, maar als je ruimte gaat huren is dat best wel duur. Overweeg goed of het het waard is om boedel op te slaan.

Als je spullen verkoopt vanuit de leegstaande woning krijg je mensen over de vloer die je niet kent. Dat kan een risico vormen. Zeg in elk geval niet tegen de vreemde potentiële koper dat de woning leeg staat. Je weet niet met wie je te maken hebt.

Belangrijk is om er goed over na te denken en een duidelijk plan te maken, zodat je dat je op tijd de spullen kwijtgeraakt.

Ontruimingsbedrijf in schakelen om een huis bezemschoon op te leveren?

Bespaar tot 50%

Woning in originele staat terugbrengen

Om een huurwoning in originele staat terug te brengen moet je eerst weten wat er aan aanpassingen is gedaan. Sommige zaken zijn duidelijk, zoals raamvitrage en meestal ook vloerbedekking dat zijn aanpassingen die weg gehaald moeten worden.

Bouwkundige aanpassingen die goedgekeurd zijn hoeven niet weggehaald te worden. Dit is bijvoorbeeld een aanbouw of een schuur.

Als er een nieuwe huurder is kun je sommige aanpassingen die er netjes uitzien ook aanbieden ter overname. Het is in veel gevallen beter om aanpassingen gratis aan te bieden. Als je de aanpassing weg moet halen dan kost en het tijd, moeite en geld.

Beschadigingen aan de woning moeten hersteld worden door de huurder. Stel dat het aanrechtblad beschadigd is, doordat er een hete pan op heeft gestaan. Dan moet deze vervangen worden door de huurder. Als deze sleets is geworden door veel gebruik dan is dan niet nodig.

Kleine herstellingen moeten ook verricht worden. In het kleine herstellingen besluit staat precies beschreven welk onderhoud en de kosten die daarbij horen voor de huurder zijn. Als voorbeeld: een trapleuning die los zit moet worden gerepareerd door de huurder. En zo zijn er nog veel meer onderhoudswerkzaamheden die verricht moeten worden door de huurder.

Als er zaken zijn die aan onderhoud onderhevig dan mag de eigenaar van de huurwoning eisen dat de huurder deze oplost, voordat de sleutel wordt overhandigd.

Woning veegschoon laten maken?

gemakkelijk 20% tot wel 50% besparen

Netjes en schoon opleveren van de woning

Naast het leegmaken moet je ook het huis netjes en schoon opleveren. Dit geldt vooral voor huurwoningen. Eigenaren eisen namelijk dat de woning netjes verlaten wordt. Naast het leegmaken van alle ruimte in huis moet er ook schoongemaakt worden.

Schoonmaken kan iedereen. Het is wel zo dat je goed moet opletten wat de eisen zijn. De eigenaar van een pand wil dat je de woning ook écht goed schoonmaakt. Let vooral op kalk-, vet- en smeeraanslag in de keuken, wc’s en doucheruimte. Meestal verwacht men ook dat de ramen gelapt zijn en de kozijnen en stopcontacten schoon zijn.

De voor- en achtertuin moet netjes zijn. Dat betekent dat alle losse zaken verwijderd worden. Daarnaast moet het redelijk onkruid vrij zijn. Je hoeft niet alles groene aanslag te verwijderen, maar het opvallende en overwoekerende onkruid moet weg.

Mensen willen zelf de oude woning vaak bezemschoon opleveren. Soms is het verstandig om eens te kijken of uitbesteden een optie is. Vooral als je denkt dat de bezemschone oplevering in jouw situatie lastig wordt kun je misschien beter deze klus uitbesteden. Als je zelf alles gaat doen gaat het ook flink wat tijd in beslag nemen. Je moet ook rekening houden met deadlines, zoals de opzegtermijn van de huur.

Kosten voor het bezemschoon opleveren van een woning weten?

Kosten 2024 weten? ⇒

Een huis bezemschoon opleveren laten door ontruimers

Ontruimers zijn vaklieden die gespecialiseerd zijn in het leegmaken van woningen. Daarnaast verrichten professionele services die vaak voorkomen bij het terugbrengen van een huis in originele staat. Een andere nauw verbonden service is schoonmaakservices. Ontruimers maken een huis schoon, zoals dat volgens de eisen meestal wordt gesteld. De eisen verschillen vaak per geval maar kunnen afgeleid worden van de wet: besluit kleine herstellingen.

De kosten van een woningontruiming + bezemschoon opleveren verschilt per geval. Het beste kun je verschillende partijen vragen om hun voorstel af te geven.

Wil je je oude woning bezemschoon laten maken door professionals of doe je het liever zelf?

Weet je het niet zeker en wil je meer weten lees dan alles over woningontruiming.