Weten wat het leeghalen van een huis kost?
ga voor de scherpste prijs
Gratis & vrijblijvend

Huis leeghalen na overlijden kosten

Ben je als nabestaande en op zoek naar een woningontruimer? Dan wil je ongetwijfeld weten wat het huis leeghalen na een overlijden gaat kosten. Er kan niet zomaar even een prijs voor het ontruimen van een huis genoemd worden. Daarvoor moet eerst duidelijk worden wat de opdracht precies inhoudt.

Hoeveel inboedel staat er bijvoorbeeld in het huis? Hoe staat het met de toegankelijkheid van de woning? Optioneel kunnen ook handyman diensten verricht worden door een ontruimingsbedrijf, zodat de woning verhuur- of verkoopklaar wordt gemaakt. Welke handyman diensten zijn dat dan? De antwoorden op deze vragen bepalen wat de kosten voor het ontruimen van een huis na overlijden zijn.

Huis leeghalen na overlijden kosten

Wat kost een woningontruiming na overlijden gemiddeld?

Wij hebben de gemiddelde kosten voor een woningontruiming na overlijden inzichtelijk gemaakt door data van ontruimingskosten te vergelijken.

De omvang van de opdracht bepaalt de kosten. Zo is het leegruimen van een zorgkamer een stuk lager dan een grote villa. We hebben de gemiddelde kosten uitgerekend en deze in een tabel geplaatst. Zo krijg je een goed idee van de kosten, maar het is niet 100% accuraat, vandaar dat je altijd vrijblijvende offertes moet aanvragen om wel duidelijkheid te krijgen.

Kostenoverzicht van een huisontruiming

De kosten voor het leeghalen van een woning na overlijden wordt gebaseerd op het type woning. Des te groter de woning des te meer inboedel er uit de woning geruimd moet worden. Het is overigens mogelijk dat er veel minder spullen staan in een grote woning dan verwacht. Andersom is het ook mogelijk dat er juist meer inboedel aanwezig is dan verwacht. Daarom worden er ook 3 prijzen aangegeven per type woning.

In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor meest voorkomende woningen in Nederland.

Type woningLaagGemiddeldHoog
Eengezinswoning450,-1250,-2100,-
Appartement350,-1100,-1800,-
Hoekwoning500,-1350,-2300,-
Twee onder één kap500,-1400,-2400,-
Vrijstaande woning600,-1550,-2600,-
Zorgkamer225,-375,-700,-
Seniorenwoning350,-775,-1200,-

Als je woning er niet bij staat kun je het kostenoverzicht per type woningontruiming bekijken voor een totaaloverzicht.

Om precies te weten te komen wat ontruimingsbedrijven in rekening brengen kun je de gratis & vrijblijvende offerteaanvraag starten.

De prijsopbouw van een huisontruiming

Kosten draaitabel

Zoals bij de alle dienstverleningen is ook de totale prijs voor het ontruimen van een woning na overlijden gebaseerd op verschillende onderdelen.

De prijsopbouw van een huisontruiming ziet er als volgt uit:

 • Arbeidskosten
 • Afvoeren van de inboedel *
 • Transportkosten
 • Herstelwerkzaamheden **

Vakkundige ontruimer nodig?

Bespaar tot 50%

* Inboedel wordt gescheiden afgevoerd naar een recyclingbedrijf. Bepaalde inboedel wordt als recyclingproduct verwerkt en soms krijgt het een tweede leven, zoals kleding. Kleding gaat weliswaar naar een afvalverwerker, maar wordt grotendeels hergebruikt. Kleding wordt bijvoorbeeld geëxporteerd naar derdewereldlanden. Ander soort inboedel en spullen worden vaak ook gedoneerd. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap dat aan “gered gereedschap” wordt gedoneerd. Gered gereedschap steunt leerling vakmensen in ontwikkelingsladen en doneert onder andere ingezameld gereedschap.

** Met herstelwerkzaamheden wordt bedoelt: Werk dat meestal verricht moet worden in een huurwoning, zodat deze in een staat verkeerd die de verhuurder accepteert bij de eindoplevering.

Onder herstelwerkzaamheden vallen ook handyman diensten.

Weten wat handyman diensten zijn..?

Handyman diensten bij een huis leegruimen na een sterfgeval

Als een huis wordt verlaten vanwege een sterfgeval dan moet er naast het leegruimen vaak ook handyman diensten verricht worden. Deze handyman diensten worden ingezet om ervoor te zorgen dat het huis in oorspronkelijke toestand wordt teruggebracht. Dit is vaak nodig bij een huurwoning. Een huurwoning moet in principe altijd teruggebracht worden in oorspronkelijke toestand. Er zijn een aantal uitzonderingen, zoals aanpassingen die goedgekeurd zijn door de verhuurder. Die aanpassingen mogen blijven. Als huurder mag je goedgekeurde aanpassingen wel verwijderen. Dit noemt men het wegbreekrecht.

Bij een koopwoning moeten soms ook handyman diensten verricht worden om de woning klaar te maken voor de verkoop. Denk bijvoorbeeld aan versleten vloerbedekking, waardoor de verkoopkans vergroot.

De kosten van deze handyman diensten worden bepaald door het type werk en de daarbij horende kosten.

Veel voorkomende handyman diensten:

  • Lampen afhalen
  • Schroeven, pluggen en spijkers verwijderen
  • Pleisterwerk repareren, zoals gaatjes in muren en plafonds dichten
  • Raamvitrage verwijderen
  • Vloerbedekking verwijderen
  • Schilderwerkzaamheden
  • Behang verwijderen
  • Overige reparaties
  • Overige aanpassingen ongedaan maken

De meeste ontruimers kunnen herstellingen aan een woning verrichten. Herstellingen laten verrichten door een ontruimingsbedrijf zorgt ervoor dat de kosten hoger zijn. Je kunt besparen op de ontruimingskosten door zelf bepaalde werkzaamheden te verrichten.

Wil je leren hoe je kosten kun besparen?

Kosten besparen op een huisontruiming

Je kunt op verschillende manieren kosten besparen op een huisontruiming. Een van de meest voorkomende manier om te besparen doe je door zelf spullen te ontruimen. Zo kun je bepaalde spullen verkopen. Inboedel die bruikbaar, maar lastiger te verkopen is kun je afgeven aan vrienden en familie. De beste manier is om delen van de inboedel te laten ophalen. Je laat dan een deel van de inboedel ophalen door vrienden en familie.

Des te minder spullen er in de woning staan des te lager zijn de kosten die een ontruimingsbedrijf in rekening brengt.

Als jezelf handig bent kun je wellicht ook herstellingen verrichten die nodig zijn om het huis in oorspronkelijke staat terug te brengen. Uiteraard zijn er mogelijk ook andere familieleden, nabestaanden of vrienden die daarbij kunnen helpen. Dit geldt in principe alleen voor huurwoningen, waarbij de verhuurder heeft aangegeven dat bepaalde zaken herstelt moeten worden.

Als laatste kun je besparen op een woningontruiming door meerdere offertes op te vragen

Start de gratis en vrijblijvende offerteaanvraag.

Hoe ruim je zelf een huis leeg?

Als kind ben je verantwoordelijk voor het leegruimen van het huis na overlijden van je ouders. Je hebt als nabestaande een hoop zaken te regelen, waaronder de uitvaart.

Daarnaast zijn er nog een heleboel andere zaken die geregeld moeten worden. Om maar iets te noemen: het stopzetten van allerhande services: zoals gas, elektra en het tv abonnement. Zo zijn er nog veel meer dingen. Het is een hele waslijst. Het meemaken van een overlijden is uiteraard ook nog eens erg emotioneel. Alleen dit al is genoeg reden om de woningontruiming uit te besteden.

Toch zijn er ook redenen te bedenken om zelf het huis te ontruimen. Zo kun je op kosten besparen en alle spullen grondig bekijken, voordat je ze wegdoet. Zo voorkom je dat je geen spullen wegdoet, waarvan je achteraf spijt krijgt.

Hiervoor moet je wel enigszins moeite doen. Naast al het regelwerk moet je ook je handen uitsteken.

Allereerst moet je nadenken wat je gaat doen met de spullen die achterblijven na het overlijden van je familielid.

Je begint met de spullen te verzamelen die waarde hebben, zoals sieraden. Verzamel ook spullen die een sentimentele waarde hebben. Zorg dat je deze spullen zeker stelt.

Mogelijk zijn er meerdere nabestaanden die ook recht hebben op een deel van de erfenis. Als er geen duidelijke verdeling staat beschreven maak dan maak dan duidelijke afspraken over wat wie toekomt. Doe dit zorgvuldig om achteraf gedoe te voorkomen.

Bespreek ook met de overige nabestaanden of jullie de woning zelf gaan leegruimen om kosten te besparen of dat jullie het uitbesteden.

Als je alle spullen van waarde en sentimentele waarde hebt zeker gesteld dan kun je gaan bepalen wat je met de rest van de inboedel doet.

Bepaalde spullen kunnen gemakkelijk verkocht worden. Andere spullen kunnen bijvoorbeeld gedoneerd worden. Denk aan boeken, CD’s en gereedschap.

De rest van de inboedel kan als verloren gezien worden. Zo zijn er weliswaar spullen die waarde hebben, maar zeer slecht te slijten zijn. Ook deze kunnen mogelijk gedoneerd of afgegeven worden.

Omdat je te maken hebt met een overdrachtsdatum van de huur- of koopwoning heb je vaak weinig tijd. Het is dan ook belangrijk om kritisch te zijn en grote delen van inboedel gescheiden af te voeren naar een afvalverwerker.

Als met de overige nabestaanden is afgesproken om de woning zelf te ontruimen dan moeten de taken en verantwoordelijkheden verdeelt worden. Hiervoor maak je een plan. Dit plan moet uiteraard ook strikt uitgevoerd worden.

Weten wat een ontruiming kost?

Bespaar tot 50%

Gratis huis leeghalen na overlijden

Veel mensen zijn op zoek naar een partij die na een overlijden gratis een huis doet leeghalen. Als er weinig spullen van waarde zijn wordt dit al lastig

Gangbare en zeker gedateerde spullen hebben weinig waarde. Op zichzelf hebben de spullen vaak wel een kleine waarde, maar doordat ze zeer moeilijk te slijten zijn zijn ze eigenlijk toch waardeloos. Zeker bij een woningontruiming wordt gangbare en gedateerde inboedel als waardeloos gezien.

Een ontruimingsdienst zal dus eerder kosten in rekening brengen voor het verwijderen van de inboedel.

Sterker nog een ontruimingsbedrijf ontleent zijn bestaansrecht juist aan het feit dat de meeste inboedel als waardeloos kan worden bestempelt.

Een ontruimingsdienst zal de meeste spullen bij een woningontruiming gescheiden afvoeren naar een afvalverwerker.

Veel spullen worden ook gedoneerd om hergebruik te bevorderen. Het gaat hier om textiel, gereedschap, boeken, CD’s etc.

Een kringloopwinkel kan in sommige gevallen wel het huis voor een deel gratis leeghalen. Meestal blijft er echter een groot deel over dat tegen een prijs ontruimd moet worden. Een kringloopwinkel kan in sommige gevallen ook tegen bepaalde kosten de gehele woning leeghalen.

Of de ontruimingskosten lager zijn dan bij een woningontruimer is lastig in te schatten. Het is verstandig om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Zo weet je zeker wie de meest gunstige ontruimer is.

Huis ontruimen in ruil voor inboedel

Over het algemeen wordt veronderstelt dat inboedel een flinke waarde heeft. Daarom zoeken mensen in eerste instantie dan ook vaak naar een opkoper voor inboedel. In de meeste gevallen krijgt men nul op het rekest.

Dit komt doordat de meeste huishoudens uit reguliere en gedateerde inboedel bestaat. Dit soort inboedel hebben we in overvloed in Nederland en inboedel opkopers zijn daar niet in geïnteresseerd. De volgende stap is om een partij aan te spreken die de woning in ruil voor de inboedel willen ontruimen.

Een kringloopwinkel kan mogelijk voor een deel uitkomst bieden. Kringloopwinkels ontruimen huizen deels in ruil voor de inboedel. Kringloopwinkels zijn meestal maar geïnteresseerd in een klein deel van de inboedel. Voor de rest moet betaald worden.

Ontruimingsdiensten ontruimen soms ook in ruil voor een deel van de inboedel. Ze geven dan een vergoeding voor spullen die snel en goed te verkopen zijn.

De vergoeding ligt meestal dicht tegen de marktwaarde aan. Het gaat de ontruimingsdienst niet om winst te maken op de spullen, maar om de kosten die ze maken te compenseren. Dit is een extra service die wordt aangeboden, zodat de klant een korting krijgt op de ontruimingskosten en hij de spullen niet zelf hoeft te verkopen.

Huis leeg voor bepaalde datum

Als een huis leeggemaakt moet worden dan moet dat gebeuren voor een bepaalde datum. Bij een koophuis is dat meestal pas als de woning verkocht is. Je moet dan de woning bezemschoon opleveren op het moment dat de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Bij een huurhuis weet je wanneer de opleveringsdatum is als je de huur opzegt. Als je een woning moet ontruimen na een overlijden dan moet de woning aan het einde van de tweede maand na overlijden leeg & bezemschoon overhandigd worden aan de verhuurder. Dit is wettelijk zo geregeld.

Vooral bij een huurhuis is het verstandig om tijdig te handelen. Kom je in tijdnood dan krijg je mogelijk te maken met een spoedontruiming. Dit betekent dat je erg weinig tijd hebt om de woning op orde te brengen. Je kunt een spoedontruiming ook uitbesteden, maar dan wordt het wel een stuk duurder dan een normale woningontruiming.

Ben je van plan om de woningontruiming uit te besteden? Wacht dan niet te lang en start de gratis en vrijblijvende offerteaanvraag.

Huis laten leeghalen door professionals?

Bespaar tot 50%

Wie is er na een overlijden verantwoordelijk voor het ontruimen van het huis?

We hebben het in dit artikel over de kosten voor het leegruimen van een huis na overlijden. Het is dan ook verstandig om precies te weten te wie er verantwoordelijk is voor het ontruimen van het huis na overlijden.

Degenen die verantwoordelijk zijn betalen ook de kosten. De wet geeft aan dat de erfgenamen degenen zijn die verantwoordelijk zijn voor de woningontruiming en alles wat daarbij komt kijken. Daar horen ook de kosten bij.

De erfgenamen zijn degenen die door het wettelijke erfrecht worden aangewezen. Als er een testament is dan wordt daarin vaak bepaald wie de erfgenamen zijn.

Soms wordt er in het testament ook een executeur testamentair aangewezen. Deze persoon of personen kunnen erfgenaam zijn, maar kan ook om een buitenstaander gaan. De executeur testamentair regelt alles na het overlijden, waaronder ook het bezemschoon opleveren van het huis. 

Als de overledene schulden nalaat dan kunnen erfgenamen de erfenis verwerpen of beneficiair aanvaarden. In dat geval hoef je het huis niet leeg te halen. Sterker nog je mag de woning niet zomaar leeghalen. Doe je dat wel dan loop je het risico dat je de erfenis aanvaardt. Vooral als er schulden zijn dan wil je dit risico niet lopen.

Als het om een huurwoning gaat en de erfgenamen de erfenis verwerpen dan moet de verhuurder het huis leegruimen. De verhuurder zal de kosten proberen te verhalen op de erfgenamen. Als je de erfenis hebt verworpen, maar je wil mogelijk wel de woning leegruimen, omdat je zaken netjes wil afhandelen en spullen van emotionele waarde onttrekken uit de inboedel dan is dat soms mogelijk.

Er zijn namelijk manieren om een erfenis te verwerpen en toch het huis leeg te halen. Meestal is dit enkel mogelijk als de inboedel nagenoeg geen waarde heeft. Als er wel waardevolle spullen staan dan ontneem je de schuldeisers de mogelijkheid om de spullen te verkopen en daarmee een deel van de schuld af te lossen.

Hoe gaat een vakkundig ontruimingsbedrijf te werk?

Nadat je offertes hebt aangevraagd bij ontruimingsbedrijven worden er op maat gemaakte offertes afgegeven die precies aansluiten op jouw situatie.

Als je een vakkundig ontruimingsbedrijf hebt gekozen wordt er een datum geprikt om de werkzaamheden uit te voeren. Soms zijn dat enkele dagen. Dat ligt aan de omvang van de werkzaamheden.

Op de dag zelf zullen de werknemers van het ontruimingsbedrijf zich melden bij de woning. In de meeste gevallen komen ze met een of meerdere verhuiswagen. Het is afhankelijk van de ontruimer hoe ze het transport van de inboedel aanpakken. Soms wordt er ook met afvalcontainers gewerkt. Van te voren wordt duidelijk aangegeven wat de werkwijze van de huisontruiming is.

De ontruimers maken de gehele woning leeg. Als dat afgesproken is worden er ook herstelwerkzaamheden verricht. Als voorbeeld: het weghalen van de vloerbedekking of het verwijderen raamvitrage.

Als het werk is afgerond dan wordt de woning aan je opgeleverd. Meestal belt het ontruimingsbedrijf je een tijdje van te voren op om een tijdstip af te spreken bij de woning. De woning wordt gezamenlijk geïnspecteerd. Eventuele werkzaamheden die niet verricht zijn worden opgelost.

Dit is in het kort de uitleg van de manier van werken.

Huisontruiming uitbesteden?

Bespaar tot 50%

Wat zijn de voordelen van het uitbesteden van een huisontruiming?

Het uitbesteden van een huisontruiming biedt enkele voordelen. Een van de voordelen is dat je geheel ontzorgt wordt. Alle inboedel en overige roerende zaken worden uit de woning verwijderd. Je hoeft zelf dus geen fysiek werk te verrichten.

Niet alleen het gemak dat uitbesteden van de werkzaamheden met zich meebrengt is fijn, maar je hebt ook meer tijd over voor andere zaken. Zo kun je dingen regelen die ook moeten gebeuren, zoals het wijzigen van een tv abonnement of verzekeringen.

Vaak gaat het om een woning die ontruimt moet worden na een overlijden van een dierbare. Voor nabestaanden is het leegmaken van een huis vaak emotioneel beladen. Doordat een ontruimingsbedrijf de werkzaamheden verricht heb je hier minder last van.

Als de woning eenmaal leeg is dan geeft dat het gevoel van afsluiting. Het huis is leeg en je kunt de volgende stap ondernemen. Het geeft meestal ook een stukje rust en kun je je volledig concentreren op zaken die ook belangrijk zijn.