Woningontruiming kosten
prijzen & informatie 2024
Gratis & vrijblijvend

Huis leeghalen na overlijden

Nadat iemand is overleden moet het huis worden leeggehaald. Dit gebeurt in de regel door de nabestaanden. Alle bezittingen van de overledene moeten worden gesorteerd en een nieuwe bestemming krijgen. Soms kunnen ze worden verkocht of gedoneerd. In veel gevallen moet er ook veel worden weggegooid. Zeker als het om een gedateerde inboedel gaat.

Het leeghalen van een huis is voor veel nabestaanden een moeilijk en emotioneel proces. Daarnaast is het fysiek zwaar en moet deze zware klus gedaan worden bovenop alle andere zaken die geregeld moeten worden.

Is het overlijden van een dierbare te zwaar voor jou of andere nabestaanden om de woningontruiming uit te voeren? Wat kun je dan doen?

Een van de oplossingen is een professionele ontruimer in te huren die de boedelruiming snel en efficiënt uitvoert.

Start een gratis offerteaanvraag en bespaar tot 50%

Zelf het huis leeghalen is ook een mogelijkheid.

In principe zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor de inboedel. Kun je als nabestaande de klus niet aan? Dan zijn er mogelijk andere nabestaanden, vrienden of kennissen die het huis kunnen leeghalen.

Als het om vrienden of kennissen gaat is het vaak wel ongemakkelijk, omdat ze dan door de spullen van de overledene spitten. Dit voelt vaak niet goed en discreet en respectvol is het ook niet echt.

Ontruimers hebben geen binding met de overledene en hechten weinig waarde aan informatie, zoals bankafschriften.

Huis leeghalen na overlijden

Ga naar:

Wat zijn de kosten voor het leeghalen van een huis?

Wellicht ben je benieuwd naar de kosten voor het ontruimen van een huis. Dat is begrijpelijk. Alleen is het erg lastig om daar een eenduidig antwoord op te geven. Bijna iedere woning met een inboedel is anders. Een professionele ontruimer zal een offerte op maat maken, want alleen zo krijg je een passend voorstel.

Bekijk ook: overzicht kosten woningontruiming 2024

Enkele belangrijke factoren die een rol spelen in de totstandkoming van de kosten zijn:

 • De grootte van de woning
 • Het type woning: is deze goed toegankelijk?
 • Omvang van de inboedel
 • Herstelwerkzaamheden

Vooral de omvang van de inboedel speelt een belangrijke rol. Des te meer spullen des te hoger liggen de kosten. Als er herstelwerk gedaan moet worden, zoals het verwijderen van vloerbedekking dan krijg je ook te maken met extra kosten.

Zoals je ziet zijn er veel factoren die bepalen wat de kosten zijn. Om een duidelijker beeld te krijgen over wat de kosten van het leegmaken van een huis zijn kun je ons artikel lezen dat hier dieper op in gaat: Huis leeghalen na overlijden kosten.

Uitbesteden aan een ontruimer?

Bespaar tot 50%

Huurhuis ontruimen na overlijden

Een huurhuis leeghalen na overlijden is niet het enige wat er moet gebeuren. Om de woning op de juiste manier op te leveren moeten er ook extra werkzaamheden verricht worden.

De verhuurder maakt dit meestal duidelijk als het huurcontract beëindigd wordt. Je ontvangt dan de eisen die aan de oplevering van het huurhuis worden gesteld.

Aanpassingen die niet goedgekeurd zijn moeten bijvoorbeeld weggehaald worden. Enkele voorbeelden zijn het verwijderen van vloerbedekking, gordijnen en lampen. Dit zijn enkele gangbare aanpassingen die vaak verricht worden door een huurder en ook vaak weggehaald moeten worden.

Andere lastigere zaken die niet zo vaak voorkomen zijn het slopen en verwijderen van bijvoorbeeld een tuinhuisje of het afbreken van een gemetselde bloembak.

Aan het einde van de tweede maand moet een huis na een overlijden leeg worden opgeleverd. Dan wordt in principe automatisch het huurcontract beëindigd. Het kan overigens ook eerder. Je kunt de huur eerder opzeggen. Hiermee kun je geld besparen.

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de opzegtermijn. Als je te lang wacht kunt je in een spoedontruiming terecht komen. Dat betekent dat je de woning snel moet bezemschoon moet opleveren. Als je dan nog een ontruimingsbedrijf het huis wil laten leeghalen dan gaat het meer geld kosten.

Er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden bij het opleveren van een huurwoning na een overlijden. Zorg ervoor dat je precies weet wat je moet doen in jou geval. Als een woning niet goed wordt opgeleverd dan mag de verhuurder op jouw kosten alles laten verhelpen. De kosten zijn vaak heel hoog en niet marktconform.

Een offerte van een ontruiming is geheel gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast en je krijgt voorstellen van verschillende ontruimingsbedrijven.

Koophuis ontruimen na overlijden

Anders dan bij een huurhuis hoef je bij een koophuis geen aanpassingen weg te halen. De aanpassingen van een koopwoning horen immers bij de woning en deze is zoals deze is.

Soms kun je op advies van een makelaar wel enkele zaken aanpakken, zodat de woning gemakkelijk verkoopt. Als voorbeeld zou je zaken die beschadigd of versleten zijn weg kunnen halen. Vooral aanpassingen die er niet direct toe doen.

Uiteraard moeten alle spullen wel worden verwijderd.

Wat is de werkwijze bij een huis leeghalen na overlijden?

Het huis leeghalen na overlijden is in theorie vrij eenvoudig. In de praktijk blijkt dat door emoties die vanzelfsprekend door overlijden van een dierbare komt de huisontruiming lastig maken. Vooral als het gaat om het overlijden van een familielid. Vandaar dat er goede keuzes gemaakt moeten worden. Er zijn altijd zaken die je zelf moet doen. Begin hier tijdig mee.

Wat moet je als nabestaande zelf doen?

 1. Veiligstellen van dierbare spullen / spullen met emotionele waarde
 2. Privacy gevoelige zaken, zoals papieren, foto’s, computers, smartphones en gegevensdragers veilig stellen
 3. Probeer de waarde van de inboedel te bepalen door onderzoek te doen. Vraag eventueel mensen binnen je netwerk die mogelijk kennis van zaken hebben.
 4. Waardevolle spullen uit de woning halen, zoals sieraden, contanten, kunstobjecten en overige spullen van waarde
 5. Bij een huurhuis: contact opnemen met de verhuurder en opleveringseisen achterhalen
 6. Huur op tijd opzeggen. Belangrijk: Hoe zeg je de huur op?
 7. Blokkeren van bankrekening, opzeggen of aanpassen verzekeringen en abonnementen opzeggen
 8. Huis ontruimen na overlijden laten doen? Vraag tijdig offertes aan bij professionele ontruimers. Vraag altijd na of men een gratis offerte verstrekt.
 9. Start alleen met leegmaken van het huis als je (samen) hebt bepaald wat er met de erfenis gebeurt. Wordt deze verworpen of zuiver aanvaardt. Overleg eventueel met de notaris.
 10. Kosten besparen als je het huis leegruimen wil uitbesteden? Door het volume van spullen te reduceren bespaar je aanzienlijk op de kosten. Lees meer over handige bespaartips bij een woningontruiming.

De kosten van een huis leeghalen kunnen behoorlijk omlaag als je deze klus zelf kunt uitvoeren. Voor sommige mensen is dit erg lastig en kunnen zelfs de woning na overlijden niet betreden zonder daar veel last van de hebben. Anderen hebben daar weer minder moeite mee.

Vaak hebben ze ook betere mogelijkheden om een huis leeg te maken. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld een bedrijfswagen hebben die kan dienen bij het vervoeren van alle spullen.

Bereid je in elk geval goed voor. Dit doe je onder andere door alles te weten te komen over het thema woningontruiming

Huis laten ontruimen na overlijden?

Bespaar tot 50%

Zelf het huis leegruimen na overlijden

Mogelijk heb je alles wel overwogen en ben tot de conclusie gekomen om zelf de woning leeg te halen. Je hebt dan in elk geval de regie over wat er precies met de nalatenschap gebeurt.

Allereerst is het verstandig om spullen met waarde uit de woning te halen. Deze moet je ergens opslaan. Als je geen opslagmogelijkheden hebt kun je opslagruimte huren bij een opslagverhuurbedrijf.

Je moet er rekening mee houden dat opslag niet goedkoop is. Wil je een deel van de spullen verkopen zorg er dan voor dat je er niet te lang over doet. Zorg voor de overige spullen dat ze snel hun herbestemming krijgen.

De overige spullen worden gesorteerd. Zo weet je precies waar wat naartoe gaat. Sommige spullen worden gedoneerd en andere weggegooid. Spullen die je gaat weggooien moet je ook scheiden. Enerzijds is de noodzakelijk, omdat een recyclingbedrijf je lading niet aanneemt en anderzijds bespaar je op de kosten. Zo is het storten van enkel meubelhout goedkoper.

Je moet ervoor zorgen dat je ook de mogelijkheden creëert om een woningontruiming na overlijden uit te voeren.

Wat heb je daarvoor nodig?

 • Transportmiddel om huisraad te vervoeren
 • Of een restafval container om het grootste deel in weg te kunnen gooien
 • Mankracht om het huis leeg te halen
 • Kennis en vaardigheden om aanpassingen teniet te doen

Maak een plan van aanpak. Hierin beschrijf je precies waar de spullen heen gaan en hoe je dit gaat uitvoeren. Uiteraard staat hier ook in wanneer de werkzaamheden uitgevoerd worden.

Tip: Probeer niet alles op een dag te uit te voeren. Soms valt de klus tegen. Het is verstandiger om de werkzaamheden te spreiden. Zo voorkom je dat je met een spoedontruiming komt te zitten.

Als de woning leeggemaakt is kun je bepaalde werkzaamheden verrichten die noodzakelijk zijn. Bij een huurhuis moet je bijvoorbeeld bepaalde aanpassingen verwijderen. De woning moet ook schoongemaakt worden, voordat je deze bezemschoon kan opleveren.

Let op! Moet je een zorgkamer leegmaken? Houd er rekening mee dat deze meestal binnen een paar dagen na het overlijden van de bewoner leeg moet zijn.

Huis laten leeghalen na overlijden door een ontruimingsbedrijf (werkwijze)

Als je een ontruimingsbedrijf inhuurt dan werken die op een bepaalde wijze. De algemene werkwijze bespreken we hier:

 • Het team van ontruimers komt op de afgesproken datum en tijdstip naar de woning die leeggemaakt moet worden. Als opdrachtgever geef je toegang tot de woning.
 • De woning wordt op een gestructureerde manier leeggemaakt. Meestal worden spullen gescheiden en in verhuiswagen of vrachtauto’s geplaatst.
 • Extra werkzaamheden worden uitgevoerd indien dit is afgesproken. Bijv. het weghalen van vloerbedekking en het verwijderen van spijkers, schroeven en pluggen
 • Als de woning leeg is wordt deze als dat is afgesproken schoongemaakt.
 • Als de klus afgerond is loop je samen met een werknemer de woning na om te kijken of alles in orde is.

De hierboven beschreven werkwijze is zeer algemeen. Ontruimingsbedrijven kunnen hier vanaf wijken. Bespreek dan ook altijd hoe ze te werk gaan.

Huisontruiming kosten weten?

Bespaar tot 50%

Wie is er verantwoordelijk voor de woningontruiming na overlijden?

De erfgenamen zijn degene die verantwoordelijk zijn voor het leegruimen van het huis. Dit is een van de taken, waarvoor ze verantwoordelijk zijn. Zo zijn er meer zaken, maar dat ter zijde.

De erfgenamen moeten de erfenis eerst zuiver aanvaarden, voordat ze de woning leegmaken. In sommige gevallen moet je als nabestaande goed nadenken, voordat je de erfenis zuiver aanvaardt. Soms zijn er schulden en dan is het wellicht beter om de erfenis te verwerpen.

Als je nog niet zeker weet of je zuiver aanvaardt is het verstandig om de inboedel geheel intact te laten. In theorie betekent het wegnemen van 1 voorwerp dat je de erfenis zuiver aanvaardt hebt.

Besparen op de kosten van een huisontruiming?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te besparen de kosten van een huisontruiming. De meeste kosten kun je besparen door werk zelf te doen. Als je de woning zelf helemaal leegmaakt kun je het meeste geld besparen. Hiervoor moet je wel mogelijkheden hebben, zoals een vervoersmiddel om spullen weg te brengen.

Ga je het leeghalen van het huis geheel zelf doen dan kun je familie en vrienden vragen om te helpen. Zo voorkom je dat je de werkzaamheden alsnog moet uitbesteden, omdat je de klus niet zelf aankan.

Je doet er slim aan om de huisraad te inventariseren en classificeren. Zo heb je spullen die je kunt verkopen. Dat brengt geld op en hiermee kun je de kosten dempen. Spullen die nog bruikbaar zijn kun je doneren. Overige huisraad kun je gescheiden afvoeren. Door gescheiden af te voeren naar een recyclingbedrijf betaal je minder geld per lading, waardoor de kosten uiteindelijk lager zijn. Zo zijn er ook spullen die gratis afgeleverd kunnen worden, zoals papier. Metalen brengen bijvoorbeeld weer geld op.

Als je de woning wil laten leeghalen na een overlijden dan is het verstandig om snel in contact te treden met verschillende ontruimingsbedrijven. Zo kun je op je gemak een goede keuze maken. Door meerdere offertes aan te vragen kun je flink besparen op de kosten. Offertes aanvragen is bovendien gratis en vrijblijvend.

Ontruimingsbedrijven baseren de kosten veelal op het type huis en de omvang van de inboedel. Deze twee factoren beïnvloeden de prijs aanzienlijk. Het type huis kun je niet veel aan doen. De hoeveelheid huisraad wel. Het is slim om deze drastisch te verminderen. Zo kun je veel spullen zelf gemakkelijk kwijtraken zonder daar veel voor de betalen. Om maar eens wat te noemen: papier kan aan de straat en glas kan in de glascontainer. Spullen die nog goed zijn, maar lastig te verkopen zijn kun je afgeven of doneren.

Als laatste kun je spullen bundelen, inpakken en in zakken of dozen doen. Zo hebben ontruimers minder uren nodig om spullen uit de woning te dragen.

Minder spullen en goed verpakt betekent lagere ontruimingskosten.

Zijn er spullen die relatief goed verkoopbaar zijn dan kun je deze aanbieden aan de woningontruimer. Mogelijk geven ze hiervoor een vergoeding. De vergoeding wordt afgetrokken van de kosten.

Wat kost het leeghalen van een huis?

Bespaar tot 50%

Waarom huis laten leeghalen: wat zijn de voordelen?

Als het gaat om een woning die lastig toegankelijk is met een heleboel spullen die zwaar en lastig te verplaatsen zijn dan is uitbesteden een van de beste opties. Zeker als je zelf weinig of geen mogelijkheden ziet om dit zelf uit te voeren. In dit geval praat je niet over voordelen, maar een oplossing voor een probleem.

Wat zijn dan de voordelen van een woning ontruimen laten door een professional:

 1. Een huis na het overlijden leeg laten maken door een professionele woningontruimer betekent gemak. Je hoeft zelfs niets te doen. Zelfs werkzaamheden ter oplevering van een huurwoning kun je uitbesteden. Zoals het weghalen van aanpassingen en het schoonmaken van de woning. Zeker als je te maken hebt met een huisontruiming na een overlijden kun je je tijd aan andere zaken besteden.
 2. Inboedel verkopen aan een woningontruimer is in sommige gevallen ook een optie. Meestal gaat het wel enkel om een deel van de inboedel. De vergoeding wordt in mindering gebracht op de kosten. Dit is een extra service die geboden wordt, zodat je niet zelf hoeft te leuren met de spullen.
 3. Wanneer het huis leeggemaakt wordt door een bedrijf heb je zelf minder emotionele betrokkenheid. Hierdoor creëer je een stukje rust en voel je meer op je gemak.
 4. In geval van een huurhuis: een ontruiming na overlijden moet aan het einde van de tweede maand na overlijden afgerond zijn. De huur wordt dan namelijk automatisch beëindigd. Als je het huis na overlijden snel laat leeghalen dan kun je besparen op de woonlasten.