Huis ontruimen laten?
ga voor de scherpste prijs
Gratis & vrijblijvend

Huisontruiming

Moet je een huisontruiming uitvoeren? Wil je dit zelf doen of uitbesteden? In dit artikel omschrijven we hoe je zelf een huis kunt ontruimen en waar je op moet letten bij het uitbesteden van een huisontruiming.

Als je zelf het huis wil leegruimen dan moet wil je ongetwijfeld weten hoe je dit het beste kunt doen. Aan de hand van informatie, advies en tips proberen we jou te helpen om een huisontruiming snel, efficiënt en goedkoop uit te voeren.

Huis ontruimen na overlijden

Moet je een huis ontruimen na overlijden dan moet je goed overwegen of je dit wel aankan. Een huis leeghalen van een overleden dierbare persoon kan namelijk een zwaar en emotioneel proces zijn.

Jij en eventuele andere nabestaanden moeten altijd wel bepaalde zaken in de woning regelen, zoals het weghalen van belangrijke & waardevolle spullen. Vaak kun je dan goed aanvoelen of de verdere huisontruiming je emotioneel zwaar valt. Je moet dan moet je goed overwegen of uitbesteden niet een betere optie is.

Naast dat het emotioneel zwaar kan vallen moet je ook het ook nog eens inschatten of jij en of eventuele nabestaanden fysiek te klus kunnen klaren.

Lees ook: huis leeghalen na overlijden

Huurhuis

Als je te maken hebt met een huurhuis dan moet je deze ook gereed maken voor oplevering. Niet alleen de inboedel moet worden verwijderd, maar er moeten mogelijk ook herstelwerkzaamheden verricht worden. Huurders moeten als ze een huis verlaten de woning opleveren op basis van de eisen van de verhuurder.

Ben je nabestaande of erfgenaam dan kun je ook eens het volgende artikel lezen: huurhuis opleveren na overlijden. Hier lees je over alle wettelijke regels die van toepassing zijn omtrent een huurhuis van een overleden persoon. Zo leer o.a. hoe je een huurhuis moet opleveren en wat de wet erover zegt.

Weet je nu al of je een professionele huisontruiming wil laten uitvoeren door een huisontruimer?

Start dan nu de gratis offerteaanvraag

Info: een huisontruiming betekent precies hetzelfde als een woningontruiming. De woorden zijn synoniemen van elkaar.

Huisontruiming

Wanneer is een huisontruiming nodig?

Een huis moet moet je leegmaken als je deze gaat verlaten. Een woning verlaten vindt plaats bij verhuizing of overlijden. Bij een koophuis moet het huis leeg zijn als de overdracht naar de nieuwe eigenaar plaatsvindt. Als het om een huurhuis gaat dan moet de woning leeg en klaar voor oplevering zijn op de dag dat de huur eindigt en de sleuteloverdracht plaatsvindt.

Bij iemand die een woning verlaat spreek je niet altijd van een woningontruiming. Soms gaat iemand gewoonweg verhuizen. Zo heb je ouderen die van groot naar klein verhuizen. Een deel van de inboedel gaat mee naar de nieuwe kleinere woning. Je spreekt dan van een seniorenverhuizing en een deelontruiming.

Als iemand een huis verlaat, omdat deze overleden is dan is het leeghalen van een huis wel altijd aan de orde. Dan is het nodig om het huis leeg te maken. Als het om een huurwoning gaat dan moet dit ook nog eens binnen een wettelijk bepaald tijdsbestek. De verantwoordelijke moet ervoor zorgen dat het huis klaar is voor de oplevering aan het einde van de tweede maand na overlijden.

Wie is er verantwoordelijk?

Huisontruimer nodig?

Bespaar tot 50%

Een huisontruiming na overlijden: wie is er verantwoordelijk?

Als iemand overlijdt dan zijn de erfgenamen degene die verantwoordelijk zijn voor de nalatenschap. Hieronder valt ook de inboedel en alles wat er nog meer aan bezittingen zijn. De erfgenamen zijn meestal de nabestaanden.

In het testament van de overledene staat beschreven wie de erfgenamen zijn. Is die er niet dan geldt het wettelijk erfrecht.

In een testament wordt meestal een executeur testamentair aangewezen. Deze persoon regelt alles omtrent de erfenis. Dit betekent dat deze ook verantwoordelijk is voor de woningontruiming. Als deze niet is aangewezen of er is geen testament dan is zijn de erfgenamen verantwoordelijk om dit te regelen.

Als je niet zeker weet of er schulden zijn achtergelaten door de overledene dan is het verstandig om niet zomaar de woning leeg te maken. Je moet de inboedel onberoerd laten. Doe je dat wel door bijvoorbeeld meubelstukken weg te halen dan heb je de erfenis zuiver aanvaard. Dat betekent dat je ook verantwoordelijk bent voor eventuele schulden.

Je kunt een erfenis ook beneficiair aanvaarden. Dan accepteer je de erfenis enkel als er geen schulden zijn. Zeker als er veel onduidelijk is over de financiële situatie van de overledene is het verstandig om voorzichtig te zijn. Bespreek de situatie met de notaris voor advies.

Tip: huur een bedrijf in dat de afwikkeling van de erfenis voor je kan doen.

Als je de erfenis hebt aanvaardt dan worden de nabestaanden verantwoordelijk voor het leegmaken van het huis. Als er geen executeur testamentair is aangewezen dan is het verstandig om één iemand verantwoordelijk te maken voor de afwikkeling. Deze persoon coördineert de gehele afwikkeling, waaronder het huis leegruimen. Zo voorkom je dat er onduidelijk ontstaat.

Als nabestaanden kun je er ook voor kiezen om het leegmaken van de woning uit te besteden. Hiermee creëer je tijd voor andere zaken en je hoeft zelf niet het zware werk uit te voeren. Bij een huurhuis heb je ook nog eens te maken met opleveringseisen. Dat betekent dat er herstelwerkzaamheden moeten worden verricht, zoals het vullen van gaten in de muur.

Huisontruimers kunnen al deze werkzaamheden voor je verrichten. Ze hebben een huis in een mum van tijd leeg en oplever gereed gemaakt.

Wat kost een huisontruiming in 2024?

Een vraag die iedereen altijd stelt: wat kost een huisontruiming in 2024?

We hebben dan uiteraard over het uitbesteden van de ontruiming. Je wilt natuurlijk weten wat het kost om een huis te ontruimen in 2024 en als dat nodig is gereed te maken voor oplevering.

Zeker als er weinig geld is na een overlijden moet er duidelijkheid komen over de kosten. Daarnaast betaald niemand graag te veel en is het verstandig om even door te lezen. Zo krijg je inzicht in de kosten wat een ontruimer vraagt voor het leegmaken van een woning.

Als je een normaal rijtjeshuis laat leegruimen dan zijn de gemiddelde kosten 1250,-. De gemiddelde kosten om een flat te leegruimen kost 1100,-.

Alhoewel een rijtjes huis meestal een stuk groter is, waardoor er meer spullen in kunnen staan is het leegruimen van een flat niet veel goedkoper. Dit komt omdat de toegankelijkheid van een flat minder goed is.

Heb je een andere soort woning dan kun je eens het kostenoverzicht per type woningontruiming bekijken.

Je wil natuurlijk een zo scherp mogelijke offerte ontvangen. Dit doe je door een offerteaanvraag te starten, waardoor je tot 50% kunt besparen.

Als er weinig geld is wil je mogelijk het huis zelf leegmaken. Lees in het volgende hoofdstuk waar je rekening mee moet houden.

Weten wat een huisontruiming kost?

Bespaar tot 50%

Zelf een huis ontruimen

Als je zelf de huisontruiming wil doen dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Allereerst moet je inschatten of je en eventueel andere nabestaanden de mogelijkheid hebben om een huis leeg te halen. Je hebt mensen nodig, maar ook materieel en budget.

Budget heb je nodig om de kosten die je maakt op te vangen. Dit moet je van te voren goed inschatten, zodat je het project financieel haalbaar is.

Om dit in te schatten moet er natuurlijk ook geld zijn. Moet je een huis leeghalen na overlijden dan kun je als erfgenaam meestal snel achterhalen of er genoeg geld is. Overleg met nabestaanden en eventueel met de notaris.

Als er genoeg geld is dan kun je eventueel de woning ontruimen laten door een ontruimer. Een team van ontruimers kunnen vaak al binnen een week een woning helemaal leegmaken en eventueel ook schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren.

De kosten die je maakt zijn vooral voor transport en afvalkosten. Vaak moet je zelfs nog bruikbare spullen afvoeren naar een recyclingbedrijf. Vooral als je een woning snel te koop wil zetten of als je een huurwoning op een bepaalde datum bezemschoon moet opleveren moet je niet te lang blijven leuren met spullen die laagwaardig zijn.

Als je waardevolle inboedel hebt kun je deze laten opkopen.

Bij een huurwoning heb je te maken met een opleverdatum. Als je te lang doet om spullen uit te zoeken kun je zomaar in een spoedontruiming terecht komen.

Zo moet je meestal veel spullen afvoeren als afval. Zelfs spullen die nog bruikbaar zijn. Transport en afvalkosten moet zeker op rekenen. De vraag is allen om hoeveel geld gaat het.

Soms zijn mensen genoodzaakt om zelf alles te doen, omdat er geen geld is. Dit is hard werken. Bij een huurhuis is het verstandig het huis zo snel mogelijk leeg te ruimen, zodat je goed kun zien welke gebreken er zijn die je moet oplossen om het huis klaar voor de oplevering te maken.

Ontruimingsbedrijf inschakelen

Hoe schakel je een goede woningontruimer in? Dat zal wellicht een vraag zijn die je graag beantwoord wil hebben.

Een woningontruimer moet allereerst betrouwbaar zijn. Je moet erop kunnen rekenen dat hij zijn afspraken nakomt en het werk goed uitvoert. Ten tweede is het belangrijk dat je het beste aanbod ontvangt.

Vraag een offerte aan meerdere betrouwbare woningontruimers. Dit doe je heel gemakkelijk door de gratis offerteaanvraag te starten.

Wil je direct contact leggen dan kan dat ook. Je moet dan zelf even onderzoeken welke huisontruimers bij jou in de buurt actief zijn. Probeer te achterhalen of het betrouwbare partijen zijn en neem dan pas contact op.

Huis laten ontruimen?

Bespaar tot 50%

Hoe gaat een ontruimingsbedrijf te werk bij een ontruiming?

In dit hoofdstuk leggen we uit hoe vakmannen van een ontruimingsbedrijf te werk gaan bij huisontruimingen.

De grootste voordelen van een ontruimingsbedrijf is dat zijn snel een efficiënt werken. Je hebt zelf geen omkijken naar alle zware werkzaamheden. Ze worden allemaal voor je uitgevoerd. Behalve als het om een sterk vervuilde woning of een omvangrijke inboedel gaat kan een ontruimingsbedrijf het huis vaak al binnen één dag de woning leegmaken.

Een ontruimingsbedrijf geeft eerst een vrijblijvende offerte af. Deze gratis offerte is gebaseerd op de werkzaamheden die verricht dienen te worden. Een vrijblijvende offerte betekent dat je nergens aan vast zit.

Neem altijd een betrouwbare ontruimer. Start de gratis offerteaanvraag en ontvang de scherpste aanbieding.

Als je akkoord gaat met de vrijblijvende offerte wordt er een datum of data afgesproken wanneer de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Of een huis binnen een dag of meerdere dagen leeggemaakt wordt is o.a. afhankelijk van de omvang.

De grootte van het huis geeft vaak een goede indicator voor hoeveel inboedel er verwijderd moet worden. Een woning met 3 slaapkamers is meestal voller dan een studio woning met 1 slaapkamer.

Is de omvang van de woning groot en staat er veel huisraad dan zal een ontruimer ook binnen enkele dagen de woning leeg en schoon kunnen maken. Dit wordt allemaal van te voren duidelijk gemaakt.

Op de dag dat de werkzaamheden starten komt een team van woningontruimers naar de woning. Je hoeft eigenlijk alleen maar toegang te verlenen tot de woning en de ontruimers gaan dan direct starten met het leegmaken van de woning. Zeker na een overlijden kan het fijn zijn als je niet te veel aanwezig bent tijdens de werkzaamheden. Dit is echter voor iedereen anders. Soms blijven mensen wel in de woning en soms komen ze af en toe een kijkje nemen.

Zeker als de werkzaamheden wat langer dure kan het handig zijn om af te spreken om op de hoogte te worden gehouden. Wissel dan telefoonnummers uit, zodat jij de ontruimers kunt bereiken en andersom. Zo kun je altijd nog vragen stellen en kunnen zij je op de hoogte houden van zaken. Vraag eventueel om wat foto’s door te sturen, zodat je kunt zien hoe het werk vordert. Dat geeft rust.

Als de ontruimers bijna klaar zijn zullen ze je hiervan op de hoogte brengen. Je gaat dan naar de woning, zodat je kunt zien wat het resultaat is. De ontruimer loopt samen met jou alles na, zodat je kunt zien of alles in orde is voor oplevering of overdracht van de woning.

Een huis ontruimen met spoed

Als je een huis moet ontruimen met spoed dan zit je meestal in een lastig parket. De woning moet snel leeg voor een de opleveringsdatum als het om een huurwoning gaat. Bij een koopwoning heb je de maken met de overdrachtsdatum. In beide gevallen moet de woning aan bepaalde eisen voldoen.

Bij een huurwoning is het extra belangrijk dat je de woning op tijd en volgens de gestelde eisen oplevert. Verhuurders geven je na de opleveringsdatum meestal geen tijd meer om werk te verrichten in de woning en zullen het zelf doen. Dit doen ze meestal door het werk uit te besteden en hiervoor vragen ze veel geld. Zo vragen ze zonder blikken of blozen gemiddeld 20,- per m2 voor het verwijderen van losliggende vloerbedekking.

Huisontruimers zijn stukken goedkoper. Het kan dus verstandig zijn om er een in te huren. Doe dit op tijd anders kom je in een spoedontruiming terecht. Bij een spoedontruiming is een huisontruimer meestal ook een stuk duurder.

Overigens is het ook niet vanzelfsprekend dat je tijdig een partij vindt die het huis met spoed kan ontruimen. Het is dan ook verstandig om tijdig een plan te maken en snel te schakelen als het plan niet werkt.

Huis laten ontruimen met spoed?

Bespaar tot 50%

Huis leeghalen na overlijden: waarop letten?

Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten als je een huis gaat leeghalen na een overlijden.

Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar een woning leegmaken. Als je dat wel doet dan heb je de erfenis namelijk zuiver aanvaardt. In theorie geldt dit zelfs als je maar 1 item uit de inboedel wegneemt. Als er schulden zijn dan erf je die ook waardoor je die dus moet aflossen.

Overigens geldt dit ook voor de bankrekening. Als je geld van de bankrekening afhaalt dan heb je de erfenis ook zuiver aanvaardt.

Overleg altijd eerst met andere nabestaanden en dan met de notaris. Je kunt misschien ook eens met een accountant of boekhouder praten. Mogelijk kan dit helpen bij het uitzoeken of er schulden zijn of niet.

Er zijn ook praktische zaken waar je op moet letten. Als het om een sterfgeval gaat en er zijn meerdere nabestaanden dan is het verstandig om voorzichtig en overzichtelijk te werkt te gaan. Er spelen namelijk vaak een hoop emoties mee en dan is het verstandig om zaken grondig aan te pakken.

Ben je als nabestaande op zoek naar een woningontruimer? Dan wil je vast weten wat de kosten van een huis leeghalen na overlijden zijn. Op deze pagina krijg je een beter beeld van wat de kosten ongeveer zijn in jouw situatie.

Besparen op een huisontruiming

Dit laatste hoofdstuk gaat over besparen op een huisontruiming als je deze uitbesteedt.

Des te minder spullen er in de woning zijn des te goedkoper een huisontruiming wordt. Mocht je tijd en mogelijkheden hebben om zelf spullen op te ruimen dan kun je het beste spullen wegdoen die je gratis kunt afvoeren.

Zo kun je papier aan de straat zetten. Glaswerk kan in de glascontainer. Kleding kun je doneren, maar ook in een textielcontainer doen. Dit zijn voorbeelden van afvoermogelijkheden die meestal in de buurt van een huis aanwezig zijn. Je zou ook boeken en ander soort spullen kunnen doneren aan lokale goede doelen.

Als er een lokaal milieustation is dan kun je via de gemeentelijke website zien welke soort afval gratis kan worden afgevoerd. Zo kan elektronische apparatuur en chemisch afval vaak gratis ingeleverd worden. Je kunt meestal ook zien wat de kosten zijn per soort afval. Heb je vervoer en tijd dan kun je mogelijk gratis afval afvoeren.

Door zelf dingen te doen maak het het gemakkelijker voor een wonigontruimer en zal deze minder kosten in rekening brengen. Hij heeft immers minder uren nodig om het werk te verrichten. Zo kun je spullen verpakken. Doe spullen in dozen en zakken. Bepaalde spullen kunnen niet goed verpakt worden, maar mogelijk wel gebundeld worden.

Door meerdere offertes aan te vragen bij betrouwbare ontruimers kun je tot wel 50%.

Start direct de gratis offerteaanvraag en ontvang direct aanbiedingen.

De scherpste prijs ontvangen?

Bespaar tot 50%