Woning laten ontruimen in Limburg?
ga voor de scherpste prijs
Gratis & vrijblijvend

Woningontruiming Limburg

Een woningontruiming in Limburg ophanden? Dan wil je vast meer weten over dit onderwerp. Wij bieden alle informatie die je nodig hebt!

Een woningontruiming is geen kleinigheidje. Een huis ontruimen is fysiek zwaar en organisatorisch is het vaak complex en omslachtig.

Je moet goed nadenken of je het zelf wilt en kunt doen, of dat het misschien beter is om het uit te besteden.

We kunnen je helpen om een beslissing te maken door informatie te bieden, waardoor je meer inzicht krijgt in wat een woningontruiming in Limburg voorstelt. In het volgende hoofdstuk gaan we hierop in.

Maar eerst..

Woningontruiming Limburg

Je moet niet alleen het praktische gedeelte overwegen. Soms spelen emoties ook een rol, zoals bij een sterfgeval van een dierbare.

Moet je als nabestaande een woningontruiming na overlijden uitvoeren dan is het emotioneel ook nog eens zwaar. De meeste mensen doen zelf een deel opruimen, zoals persoonlijke spullen van de overledene. Voor veel mensen is dat vaak al te veel.

Uitbesteden van de woningontruiming zorgt ervoor dat je emotionele last sterk verminderd.

Vakkundige ontruimers uit Limburg kunnen enorme verlichting bieden.

Omdat..

Het leeghalen van het huis wordt geheel voor je gedaan. Je hoeft zelf helemaal niks te doen. Denk bijvoorbeeld aan het sjouwen van zware meubels! Dat wordt voor je gedaan.

Gemakkelijk, maar ook geruststellend. Een grote zorg minder en je kunt je tijd elders aan besteden.

Als optie kun je ook taken uitbesteden ten behoeve van het bezemschoon opleveren van de woning. Tenminste als het om een huurwoning gaat dan moet deze volgens de eisen van de verhuurder opgeleverd worden.

De kosten van een woningontruiming verschillen per geval. Soms zelfs sterk. Daarom is het verstandig om gratis offertes aan te vragen bij meerdere ontruimers. Een ontruimer komt naar de woning toe om de situatie te bekijken en maakt dan een vrijblijvende en gratis offerte op. 

Doordat je meerdere voorstellen krijgt kun je de beste kiezen en door hen de woning in Limburg laten leegruimen.

Verderop deze webpagina gaan we in op de kosten van een woningontruiming in Limburg.

Twijfel je nog steeds om het zelf te doen?

Nee? Wil je uitbesteden: Start dan direct de gratis offerteaanvraag

Geen kosten en het is vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Woningontruiming zelf doen of uitbesteden?

Zelf doen of een woningontruiming uitbesteden aan een ontruimingsbedrijf in Limburg? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden.

Het volgende helpt je om een keuze te maken:

Als je het ontruimen van een woning zelf uitvoert dan kan dat goedkoper zijn, maar dan moet je in elk geval zelf fysiek in staat zijn om het uit te voeren.

Je moet ook materieel hebben om het uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een transportmiddel om de inboedel te vervoeren.

Sommige mensen hebben zelf een bus of aanhanger om de inboedel te vervoeren. Dat scheelt een hoop geld. Heb je dat niet dan betaal je al snel 200,- per dag om een bus te huren.

De inboedel moet gescheiden worden afgevoerd. Een deel kun je verkopen, een deel doneren en de rest moet worden afgevoerd naar een recyclingbedrijf.

Hoeveel afgevoerd moet worden naar een recyclingbedrijf verschilt per geval. Als het om een compleet huishouden gaat kijken mensen vaak op om hoeveel afval het gaat. Ook de kosten voor het afvoeren van afval is hoog.

Een afvalcontainer huren is ook een optie.

Het voordeel is dat je snel kunt werken. De afvalcontainer staat voor de deur en je hebt enkel mankracht nodig om alles uit de woning in de container te doen.

Het nadeel is dat het duur is. Je moet een restafval container nemen, zodat je alles erin kunt doen. Restafval is duur om af te voeren.

Als het om een huurwoning gaat heb je ook nog te maken met een deadline. Namelijk de einddatum van de huurperiode.

Sowieso moet het op tijd gedaan worden, want anders lopen de woonlasten door, zoals de huur of hypotheek. Als je te lang wacht had je voor hetzelfde geld een ontruimer kunnen inschakelen.

Laten ontruimen is vaak niet veel duurder dan zelf de woning leegmaken. Daarnaast hoef je zelf niks te doen. Het team van woningontruimers doet alles voor je. Ook heb je minder zorgen en de woning is meestal al binnen één dag leeg.

Gratis een vrijblijvende offertes aanvragen!

Daarnaast kunnen ontruimingsbedrijven verschillende soorten ontruimingen aan.

Heb je bijvoorbeeld een bedrijf en te maken met een faillissement dan draaien ze hun hand niet om om een bedrijfspand te ontruimen. Óf moet de woning me spoed ontruimt worden? Dan kan ook allemaal gewoon!

Zelf een woning ontruimen is voor de een wel te doen en voor de ander niet. Soms is het ook te lastig.

Of je op de kosten kunt besparen is geheel afhankelijk van je eigen mogelijkheden. Je kunt in elk geval besparen door zoveel mogelijk zelf doen. Je doet dan hetgeen waartoe je zelf in staat bent en de rest laat je doen.

Des te minder spullen een ontruimingsbedrijf moet ontruimen des te lager de kosten zijn die ze berekenen.

Woningontruiming in Limburg uitbesteden?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Wanneer komen woningontruimingen voor in Limburg

In heel Limburg komen dagelijks woningontruimingen voor. De reden van een woningontruiming verschilt vaak. Zo gaat het bijvoorbeeld heel vaak om mensen op leeftijd die verhuizen naar een levensbestendige woning of een zorginstelling. Maar er zijn nog meer redenen.

Andere veel voorkomende redenen voor een huisontruiming in Limburg zijn:

 • Oudere mensen die van van een reguliere woning naar een seniorenwoning gaan
 • Mensen die gaan scheiden en een deel van de inboedel en huisraad kwijt moeten
 • Mensen die gaan verhuizen en een deel uit de oude woning moeten laten ontruimen
 • Nabestaanden moeten een huis leeghalen na overlijden van een dierbare

Een andere veel voorkomende reden is een huisuitzetting. In dat geval ontruimt de deurwaarder de woning.

Wanneer een woningontruiming uitbesteden?

Een woningontruiming uitbesteden doe je als je zelf niet in staat bent om een woning leeg te maken. Meestal als jezelf de klus fysiek niet aankan. Althans dat is de belangrijkste reden van de meeste mensen.

Een andere belangrijke reden om een woning leeg te laten maken is gemak en tijdbesparing!

Daarnaast zijn er mensen die een huis na een overlijden moeten leegruimen. In dat geval besteedt de woningontruiming vaak uit, omdat het emotioneel zwaar is. 

Door een huisontruiming uit te besteden ontlast je jezelf ook enorm. Alles wordt namelijk voor je gedaan. Je hoeft zelf niets te doen.

Een ontruimingsdienst kan zelfs meer doen dan alleen alle spullen uit de woning te halen. Ze kunnen ook de woning geheel naar de eisen van een verhuurder maken.

Als het om een koopwoning gaat kunnen ze de woning verkoopklaar maken, zodat je direct de woning in de verkoop kunt plaatsen.

Zeker als je nog veel andere zaken te regelen hebt kan het uitbesteden van een huisontruiming veel verlichting met zich meebrengen.

Bij huurwoningen moeten vaak aanpassingen verwijderd worden. Als je zelf niet zo handig bent dan is dat een goede reden om ontruiming uit te besteden. Je weet dan zeker dat alle aanpassingen of gebreken waar jij verantwoordelijk voor bent netjes worden verholpen.

Zo voorkom je dat de verhuurder achteraf nog een -vaak zeer hoge- rekening stuurt. Een verhuurder mag namelijk gebreken waar jij verantwoordelijk bent laten repareren op jouw kosten. Datzelfde geldt voor het weghalen van aanpassingen.

Als erfgenaam ben je ook verantwoordelijk voor de juiste oplevering van een huurwoning. 

De voordelen van een ontruimingsbedrijf

Een professioneel ontruimingsbedrijf uit Limburg werkt snel, efficiënt en discreet. Doordat een ontruimingsbedrijf de juiste materialen heeft kan een huisontruiming in Limburg in een mum van tijd worden uitgevoerd.

Ontruimingsbedrijven begrijpen goed dat er discreet gehandeld moet worden. Ontruimingsbedrijven weten dat dit belangrijk is, vooral in situaties waarbij men bijvoorbeeld een vervuilde woning moet schoonmaken.

Er zijn nog meer voordelen te noemen. Lees ze hieronder.

Alle voordelen op een rijtje

 • Al het fysieke werk wordt voor je gedaan
 • Je ervaart minder stress en emotionele last
 • Je kunt je tijd aan andere belangrijkere zaken besteden
 • Hergebruik van inboedel wordt bevorderd
 • Verantwoord afvoeren van waardeloze huisraad en afval
 • Bespaar op woonlasten: bijvoorbeeld een extra maand huur of hypotheek
 • Discrete en respectvolle afhandeling van zaken
 • Huurwoning leeg opleveren? herstelwerkzaamheden kun je eventueel ook uitbesteden
 • Extra werkzaamheden, zoals schoonmaken kunnen uitbesteedt worden

Hoe gaat een Limburgs ontruimingsbedrijf te werk? 

Een ontruimingsbedrijf moet eerst precies weten wat de omvang van de huisontruiming is en welke werkzaamheden er verricht dienen te worden.

Indien nodig komt de ontruimer gratis naar de te ontruimen woning in Limburg toe. Op basis van de wensen en de omvang van de inboedel wordt een vrijblijvende en gratis offerte afgegeven.

In sommige gevallen zijn er waardevolle spullen die de ontruimer kwijt kan aan een opkoper binnen zijn netwerk. Andere ontruimers hebben eigen verkoopkanalen. Voor de waardevolle inboedel krijg je een vergoeding.

De vergoeding wordt verrekend met de prijs voor de woningontruiming. De kosten van een ontruiming is lastig te bepalen elke ontruiming is namelijk anders. In de regel op neer dat des te meer gedateerde & waardeloze inboedel en spullen er zijn des te hoger de kosten zijn.

Als duidelijk is wat de kosten zijn ontvang je een offerte.

Als je akkoord gaat met de offerte kun je aangeven wanneer je het ontruimen van de woning wil laten plaatsvinden.

Op de dag van de ontruiming heeft het ontruimingsbedrijf enkel toegang nodig tot de woning. 

Als de woning leeg en klaar is voor oplevering neemt de ontruimer contact met je op, zodat je naar de woning komt om alles te bekijken. De sleutel wordt daarna overhandigd, zodat jij verder kan met de volgende stap.

Tip: Je kunt met een ontruimingsbedrijf ook andere afspraken maken over de afhandeling. Soms is het iets simpels, zoals bijvoorbeeld de sleutel af te laten halen bij de buren, zodat je zelf niet hoeft te openen. Je kunt ook vragen voor een extra service, zoals de oplevering met de verhuurder af te handelen.

Ontruimingsbedrijf Limburg nodig?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Wat kost een woningontruiming in Limburg in 2023?

De kosten van een woningontruiming zijn lastig te bepalen. Als je de woningontruiming uitbesteedt dan zal de ontruimer moeten weten wat de omvang van de inboedel is.

Daarnaast moet duidelijk zijn welke werkzaamheden er eventueel nog meer gedaan moeten worden. Als de ontruimer dit weet dan kan hij een passend voorstel doen.

Voorbeelden:

Een normale woning ontruimen in Limburg kost gemiddeld 1150,-. Je spreekt dan over een eengezinswoning. De prijs begint bij 400,- en kan oplopen tot 1950,-.

Een appartement is iets goedkoper. De kosten zijn gemiddeld 1025,-. Het begint bij 325,- en kan oplopen tot 1725,-

Bij een zorgkamer spreek je over gemiddelde kosten van 325,-

Hieronder zie je een kostenoverzicht voor de meest voorkomende type woningen in Limburg die regelmatig worden ontruimd.

Je kunt ook alle woningontruiming kosten inzien op onze homepage. Hier vind je de landelijke gemiddelde kosten.

De kosten zijn gebaseerd op onze ervaringen en data die we landelijk verzameld hebben, maar Limburg is vaak iets goedkoper, vandaar een Limburgs kostenoverzicht in het volgende hoofdstuk.

Gaat het om een overlijden in Limburg en de woning moet leeg? Lees dan over kosten om een huis leeg te halen na overlijden.

De kosten voor de ontruiming in jouw situatie wijkt mogelijk af.

De beste manier om te achterhalen wat de totale kosten zijn doe je door de offerte aanvraag te starten.

Er zijn geen kosten aan verbonden en het is vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vrast.

Kostenoverzicht woning ontruimen Limburg

De gemiddelde kosten voor de ontruiming van een woning in Limburg verschillen niet veel van de landelijke gemiddelde kosten. Ze zijn wel iets lager, omdat de loonkosten wat lager zijn dan in bijvoorbeeld de randstad. Moet je dus een huis leeghalen in Limburg dan is het in het geval verstandig om een lokaal bedrijf in te zetten. 

Tip: Huisontruiming Limburg ophanden? Zoek naar een ontruimingsbedrijf in de dezelfde regio. Loonkosten in Limburg zijn vaak lager dan elders in het land, waardoor de totale kosten voor de woningontruiming lager uitvallen.

Hieronder vind je een kostenoverzicht per type woning:

Type woningLaagGemiddeldHoog
Eengezinswoning400,-1150,-1950,-
Appartement325,-1025,-1725,-
Hoekwoning450,-1250,-2150,-
Twee onder één kap450,-1325,-2300,-
Vrijstaande woning550,-1500,-2550,-
Zorgkamer200,-325,-650,-
Seniorenwoning300,-675,-1100,-

Prijsopbouw van een woningontruiming in Limburg

prijsopbouw woningontruiming Limburg

Gemiddelde tarieven van een ontruimingsbedrijf uit Limburg

KostensoortEenheidTarief
ArbeidskostenUur25,- tot 55,-
AfvoerkostenKubieke meter30,- tot 65,-
Transportkosten (meubelbak, bus)Voertuig175,- tot 450,-
AfvalcontainerContainer300,- tot 800,-

Wat kost een ontruimingsbedrijf in Limburg?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Welke onderdelen bepalen de kosten van een woningontruiming

De prijs van een woningontruiming wordt bepaald door onderstaande onderdelen:

De omvang van de inboedel

Des te meer spullen er in de woning staan des te meer werk het is om de woning leeg te halen. Meer werk betekent meer arbeidsuren en vaak ook meer ontruimers die aan de slag gaan om de woning zo snel mogelijk leeg te maken.

Het woningtype

Sommige woningen zijn gemakkelijker leeg te halen dan andere. Zo zijn er flat gebouwen met lange gangen en trage liften. Dit woningtype duurt langer om te ontruimen dan een eengezinswoning waar een bakwagen, bus en/of container enkele meters van de woning geplaatst kan worden.

De toegankelijkheid en ligging van de woning

Sommige woningen zijn lastig toegankelijk. Smalle deuren en nauwe gangen en trappenhuizen kunnen ervoor zorgen dat een woning ontruimen trager verloopt dan bij ruimer opgezette woningen. De liggen van een woning kan ook van invloed zijn op de kosten. Sommige woningen zijn namelijk slecht bereikbaar. Dat wil zeggen dat je een auto of container niet dichtbij kunt zetten. Soms moet er ook een flinke afstand te voet worden afgelegd van de woning naar de auto of container. Des te lastiger dit is des te hoger de kosten zijn.

Afvoerkosten

Bij een woningontruiming worden alle roerende zaken uit de woning geruimd. Daar moet iets mee. Er gaan spullen die afgeschreven en nagenoeg waardeloos zijn naar een recyclingbedrijf. Doneerbare spullen gaan vaak naar de overslag van het ontruimingsbedrijf. Doneerbare spullen zijn niet per se goedkoper om af te voeren voor een woningontruimer. Er gaat namelijk veel tijd en moeite gepaard met het overhandigen van dergelijke spullen aan de ontvangers. Spullen die een waarde hebben worden vervoerd naar de overslag of gaan rechtstreeks naar een opkoper uit het netwerk van de ontruimer. Voor deze spullen wordt vaak een vergoeding gegeven door de ontruimer of rechtstreeks door een opkoper. De afvoerkosten zijn sterk afhankelijk van de aard van de inboedel. Dit is wel meestal een grote kostenpost.

Waardevolle inboedel

Indien er waardevolle inboedel is is het mogelijk dat het ontruimingsbedrijf hiervoor een vergoeding geeft. Hoe hoog die vergoeding is ligt aan de waarde van de inboedel. Meestal is enkel een klein deel waardevol genoeg om er een vergoeding voor te geven. De meeste ontruimingsbedrijven hebben een netwerk van opkopers. Soms handelt een opkoper rechtstreeks zaken af met de opdrachtgever. Des te meer waardevolle inboedel er is des te hoger de vergoeding is. In veel gevallen wordt de vergoeding verrekend met de kosten van de woningontruiming.

Als er veel waardevolle inboedel is dan is het verstandig om meerdere prijzen op te vragen bij lokale ontruimingsbedrijven. Het kan zomaar zijn dat de het ene ontruimingsbedrijf meer brood ziet in de bepaalde inboedel dan de andere.

Limburgs ontruimingsbedrijf

Een ontruimingsbedrijf is typisch een bedrijf dat lokaal werkt. Er zijn ook bedrijven die landelijk werken en ook een woningontruimingsbedrijf gevestigd hebben in Limburg. Deze bedrijven zijn goedkoper dan landelijk opererende bedrijven. Wil je zekerheid vraag dan prijzen op bij lokale bedrijven. Je kunt ook landelijk opererende bedrijven benaderen. Zo kun je de voorstellen naast elkaar leggen en zien wie het goedkoopst is. 

Tip: Wellicht een cliché tip, maar kijk altijd even na wat andere mensen zeggen over het bedrijf. Vaak kun je beoordelingen vinden via het internet. Zijn ze positief dan is dat uiteraard een pluspunt.

Handymandiensten ter oplevering van een woning

Dit laatste onderdeel wat de kosten voor een ontruiming in Limburg bepaald zijn handymandiensten. Deze worden ook wel herstelwerkzaamheden genoemd. Dit is een extra service die niet je niet per se hoeft af te nemen. Herstelwerk moet vaak gedaan worden om een huurwoning op de juiste wijze op te leveren. Je kunt een woning laten ontruimen en laten herstellen, zodat deze voldoet aan de eisen.

Schoonmaken van de woning

Ook het schoon laten maken van een woning is een extra dienst die je kunt laten uitvoeren door een ontruimingsbedrijf. Het komt regelmatig voor dat een woning niet alleen leeg, maar ook schoon moet zijn. Dit komt vooral voor bij huurwoningen. Deze dienen leeg, schoon en in originele staat te worden teruggegeven aan de verhuurder.

Wat gebeurt er met de spullen?

Van te voren krijg je te horen wat het ontruimingsbedrijf van plan is te doen met de spullen. In de regel gaat een deel naar een recyclingbedrijf. Dit zijn spullen die geen of heel weinig waarde hebben. Daarnaast zijn er spullen die gedoneerd worden, zoals CD’s, boeken en LP’s. Er zijn ook spullen die waardevol genoeg zijn om ze te verkopen. Je kunt ze vaak verkopen aan het ontruimingsbedrijf of een opkoper uit diens netwerk.

Inboedel met waarde levert dat nog iets op?

Inboedel met waarde kan verkocht worden. Vaak is dit een lastig en moeizaam proces. Soms wilt een ontruimer de spullen wel overnemen en geeft er een vergoeding voor. Voor spullen die populair zijn krijg je meer vergoeding dan andere spullen. Er zijn ook spullen, vooral meubels welke lastig te slijten zijn. In dat geval zal er geen vergoeding tegenover staan. Deze spullen krijgen vaak wel een tweede leven, omdat ze gedoneerd worden.

Of inboedel met waarde iets oplevert verschilt ook per ontruimingsbedrijf. Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld contacten hebben met meubel exporteurs die inboedel opkopen. Het kan dus zijn dat ene wel en de ander geen vergoeding geeft voor bepaalde spullen.

Ontruimen in ruil voor inboedel zit er op vandaag de dag meestal niet meer in. De reden is onze consumptiemaatschappij en welvaart. Veel spullen in een huishouden zijn te laagwaardig, waardoor het zakelijk niet rendabel is om ze door te verkopen. Met andere woorden de activiteiten die nodig zijn om het gros van de spullen te verkopen overstijgen de waarde van de spullen.

Natuurlijk gaat het niet om de waardevolle spullen. Er zijn inboedels die erg waardevol zijn. In dat geval kun je wel spreken over een huis ontruimen in ruil voor de inboedel. Alleen werkt het dan meestal anders. Waardevolle inboedel kan niet altijd voor een ontruimer overgenomen worden. Soms heeft hij ook geen geschikte opkoper in zijn netwerk.

Bij waardevolle inboedel is het verstandig om zelf een opkoper te vinden. Soms is het geschikt om het de laten veilen. Dit kun je laten beoordelen door een veilinghuis. Met de opbrengst kun je onder andere de woningontruiming kosten betalen. 

Wil je meer weten over wie waardevolle inboedel opkoopt lees dan ook: Wie koopt er inboedels op?

Besparen op een woningontruiming in Limburg

De gemakkelijkste manier om  geld te besparen op een ontruiming in Limburg is om meerdere offertes van meerdere ontruimers naast elkaar te leggen.

Je kunt ook besparen door zelf zaken omtrent de woningontruiming in Limburg uit te voeren. Zo kun je spullen alvast in dozen doen of bundelen. Je kunt ook zelf spullen afvoeren als je de mogelijkheid hebt. Des te minder spullen er aanwezig zijn des te lager de kosten zijn. Zo kun je glaswerk in de glasbak gooien en textiel in de textielcontainer doen. Dit kan meestal lokaal. Je kunt ook boeken, CD’s en LP’s doneren aan een stichting die ze inzamelt.

Ben je zelf handig en moet je een huurwoning opleveren dan kun je zelf alle herstelwerkzaamheden uitvoeren. Schoonmaken kun je uitbesteden, maar ook eventueel zelf doen. Schoonmaken van een lege woning is gemakkelijker dan als de woning vol staat met spullen.

De gemakkelijkste manier om te besparen is door meerdere bedrijven de benaderen.

De verschillende soorten ontruimingen

Er zijn verschillende soorten ontruimingen die ieder zijn unieke eigenschappen hebben. Zo heb je een versie die spoedontruiming heet. Deze heeft als eigenschap dat de woningontruiming snel moet worden uitgevoerd. Hierbij is het zaak om op een andere manier te werken dan in een normale situatie.

De verschillende soorten woningontruimingen behandelen we hieronder. De meeste gespecialiseerde ontruimingsbedrijven kunnen de hieronder genoemde varianten gewoonweg uitvoeren. De werkzaamheden lijken vaak enorm veel op elkaar.

Woning ontruimen na overlijden

Een woning ontruimen na een overlijden is een onderdeel van het afhandelen van de nalatenschap. De nabestaanden of een ingehuurd ontruimingsbedrijf in Limburg zorgt ervoor dat alle spullen worden afgevoerd. Omdat het om een nalatenschap gaat kan het zijn dat er rekening gehouden moet worden met bepaalde zaken. Zo kan het zijn dat er een boedelbeschrijving gemaakt moet worden, voordat het leeghalen van een woning mag plaatsvinden. 

In sommige gevallen moet de inboedel elders opgeslagen worden, voordat er ook maar iets uit de inboedel weggenomen mag worden. Dit komt regelmatig voor bij bijzondere woonvormen, zoals een zorgkamer. De zorgkamer moet vaak al binnen enkele dagen leeg zijn, waardoor er weinig tijd is om de inboedel te verdelen.

Moet je een huis leeghalen na overlijden dan moet je als nabestaande rekening houden met het erfrecht en het testament.

Daaruit blijkt meestal wat er met de inboedel moet gebeuren. Als er afwijkende zaken geregeld moeten worden omtrent de inboedel dan kun je dit bespreken met een professionele ontruimer. Zo kun je inboedel laten afvoeren, verhuizen en laten opslaan.

De meeste ontruimingsbedrijven leveren maatwerk en kunnen van a tot z alles omtrent een woningontruiming uitvoeren.

Een huis laten ontruimen na overlijden?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Huurwoning verlaten & ontruimen

Als een huurwoning verlaten wordt dan moet de woning leeg, schoon en in originele staat opgeleverd worden.

Een huurwoning wordt in de meeste gevallen verlaten, vanwege een sterfgeval of verhuizing. In het geval van een sterfgeval zijn de nabestaanden verantwoordelijk voor de oplevering van de huurwoning. Bij verhuizing is het de huurder.

Volgens het besluit kleine herstellingen moet klein onderhoud aan de woning door de verhuurder verricht worden. Dat betekent dat bij de oplevering al het achterstallig onderhoud verholpen moet zijn. Slijtage door normaal gebruik hoeft niet verholpen te worden door de huurder. Is er schade aangericht in de woning die toe te schrijven is aan de huurder dan moet dit wel herstelt worden door de huurder. 

Bij de aanvang van de huur wordt er een opnamestaat gemaakt. Alle gebreken die hierop vermeldt staan hoeven aan het einde van de huur niet verholpen zijn door de huurder, tenzij dit tussentijds is verholpen door de verhuurder. Is er geen opnamestaat dan moet de verhuurder bewijzen in welke staat de woning bij aanvang van de huur was. Zonder opnamestaat en bewijs van de verhuurder kun je de woning in de staat overhandigen, zoals deze is. Althans dit geldt voor woningen die gehuurd zijn na 1 augustus 2003.

Voor 1 augustus 2003 ging de wetgever ervan uit dat een huurwoning altijd netjes wordt overhandigd aan de huurder. Als dat het geval is kan de verhuurder te allen tijde eisen dat de woning in nette en schone staat wordt opgeleverd.

Als er aanpassingen zijn verricht in de woning die goedgekeurd zijn door de verhuurder dan mogen deze blijven zitten. In sommige gevallen kun je een vergoeding ontvangen voor de aanpassing. Denk bijvoorbeeld aan een aanbouw of een garage.

Zijn de aanpassingen klein van aard en niet goedgekeurd door de verhuurder dan moeten ze worden weggehaald.

Bij huurwoning komt het dus regelmatig voor dat er naast ontruimen en schoonmaken ook nog andere herstelwerkzaamheden verricht moeten worden. 

De meeste ontruimingsbedrijven zijn niet alleen gespecialiseerd in het leegruimen van een woning, maar ook het verrichten van herstelwerkzaamheden. Als je zelf handig bent is het verstandig om niet alles uit te besteden. Zo kun je besparen op de kosten.

Koopwoning ontruimen

Bij een koopwoning heb je in principe zelf de vrijheid om de woning te koop aan te bieden in de situatie, zoals jij dat wil. In Nederland is het echter zo dat een koopwoning meestal leeg, schoon en in nette staat wordt overhandigd aan de nieuwe koper. Soms wordt er door de makelaar een overnamelijst gemaakt van spullen, oftewel roerende zaken die de nieuwe eigenaar overneemt.

Bij een koopwoningen wordt onderhoud enkel gepleegd als je dat als verkoper wil. In sommige gevallen kan het verstandig zijn om bepaald onderhoud te plegen, zodat de woning gemakkelijker verkocht kan worden. Datzelfde geldt voor het weghalen van aanpassingen. Soms zijn er aanpassingen die over het algemeen niet wenselijk zijn. Deze aanpassingen kun je dan weghalen om de woning sneller te verkopen.

Het ligt dus aan de wensen van de verkoper, advies van de makelaar en de koper hoe een woning wordt overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Daarnaast bepaald de situatie op de Limburgse woningmarkt ook wat je beter wel en niet kunt doen.

Als je een woning wil laten leegruimen en opleveren door een derde partij is het verstandig om goed in beeld te krijgen wat er gedaan moet worden. Aan de ene kant kan het onnodig extra kosten met zich meebrengen als je allerhande werkzaamheden laat uitvoeren. Aan de andere kant kan het mogelijk zo zijn dat je meer geld kan vragen voor een Limburgse koopwoning als je wel allerhande werkzaamheden uitvoert.

Weten wat een woningontruiming kost?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Het verschil tussen de woningontruiming van een koopwoning en een huurwoning

Het verschil tussen een woningontruiming voor een koopwoning en huurwoning is dat bij een huurwoning er vaak nog andere zaken dan alleen leegruimen bijkomen.

Een huurwoning moet opgeleverd worden in lege, nette en schone staat. Dit noemt men ook wel bezemschoon opleveren. Klein onderhoud waarvoor de huurder verantwoordelijk is moet zijn gepleegd. Daarnaast moeten alle niet goedgekeurde aanpassingen verwijderd zijn. Als laatste moet de woning ook schoon zijn.

Bij een koopwoning heb je als verkoper alle vrijheid. Je bepaald immers zelf hoe je de woning te koop zet. In Nederland is het normaal dat een koopwoning leeg wordt opgeleverd, tenzij er zaken worden overgenomen door de koper.

Bij een koopwoning kun je bepaalde zaken verbeteren, zodat deze meer in trek is bij potentiële kopers.

Of dit nodig is ligt aan de lokale woningmarkt. Bepaalde delen van Limburg zijn minder in trek, waardoor je misschien de woning beter iets kunt opknappen.

In Limburg komt het in de regel vaker voor dat er naast woningontruiming ook andere zaken gedaan moeten worden om de woning te kunnen verkopen.

Deel ontruiming

Bij een deelontruiming wordt enkel een deel van de oorspronkelijke inboedel verwijderd. Een deel ontruiming vindt vaak plaats na een verhuizing. In vele gevallen gaat het dan om een seniorenverhuizing. Oudere mensen die van groot naar klein gaan wonen late meestal spullen achter in de oude grotere woning. Dit noemen we soms ook wel een verhuisontruiming.

Door inboedel op te laten kopen, alvorens te ruimen kan er bijvoorbeeld een deel ontruiming ontstaan. In de regel is een deelontruiming een stuk kleiner dan een volledige ontruiming.

Wietplantage ontruimen

Als je een wietplantage moet verwijderen dan spreek je over specialistisch werk. Er komen veel handymandiensten aan te pas om alles netjes te verwijderen. De apparatuur die nog aanwezig is, nadat de kwekerij ontmanteld is door de politie moet zorgvuldig worden verwijderd om extra schade aan de woning of pand te voorkomen.

Een gespecialiseerde ontruimer kan u hierbij helpen.

Huisontruiming Limburg

Een huisontruiming kun je vergelijken met een woningontruiming. In principe zijn het synoniemen van elkaar. Je zou kunnen zeggen dat een huisontruiming enkel woonhuizen betreft, terwijl een woningontruiming alle type woningen betreft.

Boedelruiming Limburg

Een boedelruiming is anders dan een woningontruiming. Bij een boedelruiming wordt enkel en alleen de boedel uit een woning gehaald.

Boedelruimingen komen in Limburg iets minder vaak voor dan een de meeste anders provincies. Boedelruimingen vinden namelijk meestal plaats als een koopwoning leeggemaakt moet worden. Eigenlijk zegt het woord “boedelruiming” al genoeg: enkel de inboedel wordt uit de woning gehaald. 

Bij huurwoningen moet je bijvoorbeeld vaak ook andere zaken regelen, zoals het verwijderen van vloerbedekking. Je spreekt dan van een huisontruiming. Bij een huisontruiming worden vaak ook andere diensten verricht.

Spoedontruiming: woning op snelle sprong leegmaken

Een spoedontruiming kun je zien als een woningontruiming, in dit geval in de provincie Limburg welke snel moet worden uitgevoerd. 

Een spoedontruiming komt steeds vaker voor. Een van de redenen is dat er minder beschikbare woonruimte is in Nederland. Dit geldt ook voor Limburg. Degene die wordt uitgezet kan namelijk minder snel een nieuwe tijdelijke woonruimte vinden. De spullen kunnen dus niet op tijd worden oververhuisd naar de nieuwe woning. Opslaan is in geval van uitzettingen ook vaak te duur. Er is weinig opslagruimte voor particulieren die betaalbaar is.

Er zijn tal van anderen redenen, waarom spoedontruimingen nodig zijn. In sommige gevallen is er overmacht in het spel, waardoor de eigenaar of huurder de woning pas op het laatste moment leeg kan ruimen.

Een spoedontruiming moet goed gepland worden. Als je een spoedontruiming uitbesteedt dan moet je er rekening mee houden dat er hogere kosten in rekening worden gebracht. Door snel en adequaat te handelen en meerdere partijen te benaderen hoeft dit echter niet zo te zijn.

Maatwerk bij een woningontruiming

Ontruimingsbedrijven doen niet alleen nog maar inboedels uit woningen sjouwen. Ze zijn ook gespecialiseerd in andere zaken die bij woningverlating aan een woning gedaan moeten worden. Dat kan een simpele klus zijn, zoals het dichten van gaten of het tijdelijk opslaan van spullen.

Per woningverlating is de situatie vaak verschillend. Bedrijven spelen daarop in door maatwerk te leveren. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde onderdelen zelf uitvoeren en andere zaken laten uitvoeren. Op die manier kun je ook eventueel besparen op de huisontruiming.

Seniorenverhuizing

Een seniorenverhuizing is een normale verhuizing, waarbij veel rekening gehouden wordt met degene die verhuisd. Omdat het meestal om een oudere gaat die gezondheidsklachten heeft moet een verhuizing goed verlopen, zodat er zo min mogelijk stress veroorzaakt wordt. Bij een seniorenverhuizing wordt er vaak meer gedaan dan bij een reguliere verhuizing. Zo worden dozen ingepakt en meubels gedemonteerd.

In de regel worden er bij een seniorenverhuizing meer handymandiensten uitgevoerd dan normaal het geval is. Een verhuizer kan alles van a tot z regelen, zodat degene die gaat verhuizen helemaal niets hoeft te doen.

Een seniorenverhuizing wordt vaak uitgevoerd door een woningontruimer. De bruikbare spullen worden naar de nieuwe seniorenwoning verhuisd. De overtollige inboedel die overblijft wordt uit de oude woning geruimd.

Bedrijfsontruiming

Het ontruimen van een bedrijf wordt ook wel een bedrijfsontruiming genoemd. De meeste bedrijfsontruimingen vinden plaats na een faillissement of opheffing. 

In de meeste gevallen moeten de roerende zaken, zoals het inventaris verwijderd worden. Soms moeten er ook constructies weggehaald worden, zoals een serverruimte. Dit maakt de klus lastiger, omdat er dan demontagewerkzaamheden verricht moeten worden.

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in bedrijfsontruimingen. Dit soort bedrijven kunnen ook lastigere klussen verrichten, zoals demontage en inpandige stripwerkzaamheden.

De meeste woningontruimers kunnen een bedrijf of woning ontruimen.

Sterk vervuilde woning ontruimen in Limburg

Een sterk vervuilde huisontruiming komt steeds vaker voor. Zo ook in Limburg.

Mensen wonen langer thuis en gaan minder snel naar een verzorgingstehuis. Ook mensen met psychische problemen komen worden minder snel geholpen, waardoor ze langer thuis blijven of langer wachten op hulp.

Volgens sommige experts van de GGD is dat de een van de redenen, waarom sterk vervuilde woningen steeds vaker voorkomen.

Soms kan een zwaar vervuilde woning schoongemaakt worden. In sommige gevallen moet je een vervuilde woning ontruimen. Vooral als alles vies en kapot is. Soms is er ook sprake van een combinatie van vervuiling van de woning en hoarding. Hoarding betekent dat er veel spullen opeengestapeld zijn door de hele woning. Het gaat vaak om waardevolle, minder waardevolle en waardeloze spullen. Soms ook afval.

Een sterk vervuilde woning kan gevaarlijk zijn. In de meeste gevallen moet een gespecialiseerd bedrijf de woning leegruimen en schoonmaken.

Vervuilde woning ontruimen in Limburg?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes.

Woning klaar maken voor oplevering

Een woning moet klaargemaakt worden voor oplevering als je de huur beëindigd van een huurwoning. Dat betekent dat de woning leeg en bezemschoon opgeleverd moet worden. Bezemschoon opleveren betekent dat je de woning leeg, schoon en in nette staat moet opleveren. Mogelijk moet je aanpassingen weghalen en achterstallig onderhoud verhelpen.

Doordat huisontruimingen steeds meer voorkomen is er meer vraag naar ontruimingsdiensten. Daardoor is er een sector gevormd met bedrijven die zich hierin specialiseren. Een andere reden is dat o.a. woningcorporaties, zoals in Limburg meer eisen stellen aan de oplevering van huurwoningen. Hierdoor is het vaak lastig voor leken om de woning in de juiste staat op te leveren en hebben ze een specialist nodig.

Woningontruimers zijn meegegroeid met de vraag en kunnen o.a.

 • Leegruimen van woning of bedrijfspand
 • Handymandiensten verrichten ten behoeve van de oplevering van een woning
 • Schoonmaakwerkzaamheden

Extra diensten: totaal oplossing bij woningverlating

Woningontruimers leveren een totaal oplossing bij woningverlating. Een dergelijke bedrijf kan ingehuurd worden om alle fysieke werkzaamheden die verricht moeten worden bij het verlaten van een huurwoning. Ook als het om een koopwoning gaat kan een woningontruimer meer doen dan alleen het huis leegruimen.

Door extra diensten te bieden naast huisontruiming kan alles wat er moet gebeuren ten behoeve van het bezemschoon opleveren van een woning gedaan worden. Hieronder vind je een aantal diensten. 

Doordat deze diensten in de meeste gevallen ook afzonderlijk afgenomen kunnen worden kun je besparen door bepaalde zaken zelf te doen. Zo zou je de schoonmaak zelf kunnen doen.

Schoonmaak

Een van de meest voorkomende extra dienst die ingehuurd wordt is schoonmaak. Schoonmaken van de woning, nadien deze ontruimt is.

Schoonmaken van een lege woning gaat een stuk gemakkelijker dan als deze gemeubileerd is. Vaak kiezen mensen ervoor om zelf de woning schoon te maken. Dit kan echter ook uitbesteed worden aan het bedrijf dat tevens de woning leegmaakt.

Opslag

Bij het verlaten van een woning komt het regelmatig voor dat bepaalde spullen tijdelijk opgeslagen moeten worden. De redenen zijn verschillend. Zo heb je vaak spullen die waardevol genoeg zijn om ze op een later tijdstip te verkopen. Een andere reden is dat de inboedel op een later tijdstip nog gebruikt wordt.

Je kunt uiteraard zelf de spullen verhuizen naar een opslag. Als dat niet mogelijk is dan kun je de spullen door een woningontruimer laten verhuizen naar een opslaglocatie. 

Als je zelf geen opslagruimte hebt dan kun je deze huren van een derde partij, zoals een miniopslag bedrijf. Sommige woningontruimers hebben zelf een opslaglocatie.

Verhuizing

Mensen die gaan verhuizen hebben vrijwel altijd spullen waar ze vanaf willen. Deze spullen moeten ontruimt en afgevoerd worden. Vaak zijn het weinig spullen, maar in sommige gevallen is relatief veel. Dit wordt een deelontruiming na een verhuizing genoemd.

Een voorbeeld van een situatie is een seniorenverhuizing. Hierbij gaat een persoon op hoge leeftijd van een grote woning naar een kleine woning. Meestal een levensloopbestendige woning. In de kleinere woning past minder boedel, waardoor de oude woning leeggemaakt moet worden. In dit geval is er meestal relatief veel inboedel die afgevoerd moet worden.

Een verhuizing kan uitbesteedt worden aan een verhuizingsbedrijf. Het is echter ook mogelijk om een deelontruiming en verhuizing uit te laten voeren door een ontruimingsbedrijf. Zodoende heb je enkel met een partij te doen.

Handymandiensten: herstelwerk

Handymandiensten kunnen verricht worden bij verhuizingen en ontruimingen. Bij een verhuizing – vaak een seniorenverhuizing – worden dan lampen, kasten etc. gedemonteerd en in de nieuwe woning gemonteerd.

Bij een ontruiming moeten handymandiensten vaak verricht worden om een woning oplevergereed te maken. Je moet dan denken aan het weghalen van aanpassingen, zoals vloerbekleding en raamvitrage. Dit kan echter ook verder gaan, zoals het slopen van een tuinhuisje of het repareren van pleisterwerk.

Handymandiensten worden ook door woningontruimers aangeboden. Woningontruimers hebben zich de afgelopen jaren steeds meer ontwikkelde tot dé partner bij woningverlating. Dit heeft ook te maken met de hogere eisen die gesteld worden aan met name huurwoningen.

Nieuwe huurder eisen een nette en schone woning, waardoor verhuurders steeds strenger worden voor de huurder die een woning verlaat.

Tuin onderhoud en oplevering

De tuinen van huurwoningen worden vaak aangepast door de huurder. Bij het verlaten van de woning heeft een verhuurder vaak als opleveringseis dat de tuin in originele, nette en schone staat wordt opgeleverd.

Huurders planten vaak bomen, planten, stuiken en bloemen. Deze moeten in onderhouden staat zijn bij de oplevering. Dit betekent in de meeste gevallen snoeien van al het groen.

Is er een verhard gedeelte dan moet dat vrijgemaakt worden van groenaanslag, mos en onkruid.

Aanpassingen, zoals tuin elementen of een vijver moeten soms ook weggehaald worden. Alleen als ze goedgekeurd zijn door de verhuurder om te blijven hoeven ze niet weg.

Al met al moet een tuin moet in originele, nette en schone staat opgeleverd worden, tenzij anders afgesproken.

Vloerverwijdering

Bij een huurwoning moet in veel gevallen de vloer verwijderd worden. Dit is een aanpassing die mogelijk goedgekeurd is door de verhuurder maar zelden iets is dat na de huurperiode mag blijven. Wel mag je de vloer ter overname aanbieden aan de nieuwe huurder. 

Vloerverwijdering kan een lastige klus zijn. Er zijn namelijk verschillende methodes die waarmee vloerbekleding gelegd wordt. Zo werd vloerbekleding vroeger vaak geheel verlijmd met de bouwvloer. Vaak gebeurde dat ook nog met de goedkopere vloerbekleding, omdat die juist niet fijn blijft liggen. Het gevolg is dat deze er zeer moeilijke uitgaat. Soms is het zelfs bijna onmogelijk om dat met een vloerstripper te doen.

Loop je tegen een lastig te verwijderen vloer aan en kun je of wil je de klus niet zelf uitvoeren dan kun je dit uitbesteden.

Ontruimingsbedrijven kunnen de meest lastige vloeren verwijderen.

Het komt soms echter voor dat je een ware specialist in vloerverwijdering nodig hebt. 

Als bijvoorbeeld een visgraat parketvloer die enkele decennia geleden gelegd is. Hierbij zijn grote spaanplaten op de bouwvloer gelijmd en genageld. Daarna wordt de visgraat parketvloer erop gelegd. Dit is voorbeeld van een type vloer die erg lastig te verwijderen is.

Kosten van extra diensten

Je kunt nagenoeg alles uitbesteden aan werk dat komt kijken bij het oplevergereed maken van een huurwoning. Bij een koopwoning kun je alles uitbesteden om de woning gereed te maken voor de verkoop. De kosten kunnen echter snel oplopen.

Door zelf dingen te doen je kun flink besparen. Klussen die je liggen kun je bijvoorbeeld zelf doen. Er zijn ook bepaalde klussen, zoals het verwijderen van behang. Hier gaan veel uren inzitten. Als je tijd hebt is dit een klus waarbij je veel kunt besparen.

Waarop letten bij inhuren van een woningontruimer

Het leeghalen van de woning lijkt recht toe recht aan, maar als je iets dergelijks wil uitbesteden dan zul je toch ook rekenning moeten houden met bepaalde zaken.

Je gaat namelijk een bedrijf inhuren en als je dat doet moet je altijd voorzichtig te werk gaan. Ongeacht hoe je aan het bedrijf komt. Betrouwbaarheid is bijvoorbeeld erg belangrijk. Het is dus zaak om goed te onderzoeken hoe betrouwbaar een bedrijf is. Als het niet mogelijk is om dit te achterhalen is het wellicht verstandig om verder te zoeken.

Het leegruimen van een woning is technisch gezien niet erg moeilijk. Wil je andere werkzaamheden laten uitvoeren die technisch lastiger zijn probeer dan te achterhalen of ze de expertise in huis hebben om de klus uit te voeren.

Als laatste is het verstandig om een lokaal bedrijf te nemen. Huisontruiming is namelijk typisch een lokale klus. Een lokaal bedrijf uit Limburg is minder tijd kwijt voor een woningontruiming uit te voeren in Limburg dan een bedrijf dat 150 km verderop gevestigd is.

Ontruiming Limburg ophanden?

Ontvang gratis vrijblijvende offertes.