Bedrijfspand opleverklaar laten maken?
ga voor de scherpste prijs
Gratis & vrijblijvend

Oplevering bedrijfspand bij einde huurovereenkomst in 9 stappen

Veel huurders vragen zich af:

Hoe moet je als huurder een bedrijfspand opleveren aan de verhuurder na het einde van de huurovereenkomst?

Een terechte vraag, want je moet toch wel op een aantal zaken letten.

Als huurder van een bedrijfspand is het belangrijk om te weten hoe je het bedrijfspand op de juiste manier moet opleveren aan de verhuurder na het einde van de huurovereenkomst. Het uitgangspunt is dat de staat van het gehuurde opgeleverd wordt, zodat deze weer in originele staat verkeerd.

Dit is in bijna alle gevallen de regel, tenzij er bij aanvang van de huur of tussentijds andere afspraken zijn gemaakt. Dit moet wel officieel overeengekomen zijn met de verhuurder.

Als je alles goed oplevert dan voorkom je het risico dat er kosten in rekening worden gebracht om de bedrijfsruimte weer in originele staat terug te brengen. Dat betekent in de regel dat je een bedrijfsontruiming moet uitvoeren, waarbij je alle inboedel moet verwijderen. Ook moeten alle aanpassingen worden verwijderd en eventuele schade moet worden gerepareerd.

Doe je dit niet dan staat in de algemene bepalingen van het huurcontract meestal dat de verhuurder kosten aan je mag doorberekenen als je niet houdt aan de opleveringseisen bij einde huurovereenkomst. Overigens zijn er ook wetten en regels omtrent verhuur van bedrijfsruimtes. 

Door de bedrijfsruimte netjes en schoon op te leveren voorkom je tevens het risico dat de verhuurder aan het einde van de huur de waarborgsom niet terugbetaald.

Voorkom aansprakelijkheid en onenigheid met de verhuurder door de juiste stappen te ondernemen, zodat het bedrijfspand op de juiste manier wordt opgeleverd.

Stappenplan bij beëindiging van de huurovereenkomst (9 stappen)

  1. Raadpleeg het huurcontract: voordat je aan bedrijfsontruiming begint is het belangrijk om het huurcontract te raadplegen. Hierin vind je in de meeste gevallen de afspraken die zijn gemaakt omtrent het bezemschoon opleveren van de bedrijfsruimte. Als je de afspraken naleeft dan voorkom je problemen bij de sleuteloverdracht.
  2. Afspraken maken met de verhuurder: met de verhuurder kun je opleveringseisen bespreken. Het beste kun je met de verhuurder afspreken in het pand. Vraag aan hem om een voorinspectie uit te voeren. Tijdens de voorinspectie kun je bespreken hoe je het pan moet opleveren bij einde van de huur. Vraag de verhuurder om de gemaakt afspraken vast te leggen op papier.
  3. Inboedel ter overname aanbieden: vraag de verhuurder of er een nieuwe huurder in beeld is. De nieuwe huurder is misschien geïnteresseerd in het opkopen van inboedel. In sommige gevallen kan de verhuurder ook geïnteresseerd om bepaalde zaken over te nemen. Indien de spullen waardevol zijn kun je hier geld voor vragen. Zijn ze minder waardevol en kun je de inboedel zelf niet meer gebruiken dan kun je deze wellicht gratis ter overname aanbieden. Des te minder je hoeft te ontruimen des te minder kosten je maakt.
  4. Bedrijfsontruiming uitvoeren: als je weet hoe je de bedrijfsruimte moet opleveren dan kun je beginnen met het ontruimen van de bedrijfsruimte. Dit kun je zelf doen, maar eventueel ook uitbesteden aan een gespecialiseerd ontruimingsbedrijf. Uitbesteding is lang niet altijd duurder, daarnaast hoef je het zware werk niet zelf te doen en houd je een hoop tijd over voor andere zaken.
  5. Schoonmaken van de bedrijfsruimte: een standaard opleveringseis is het schoonmaken van de bedrijfsruimte. Als het om een kantoorontruiming gaat dan moet deze vaak netter worden opgeleverd dan bijvoorbeeld een bedrijfshal. Zorg er in elk geval voor dat het sanitair en de keuken extra goed schoon zijn.
  6. Herstelwerkzaamheden: dit soort werkzaamheden kunnen erg verschillende zijn. Dit kan betekenen dat je bepaald onderhoud moet plegen aan het pand dat je als huurder verplicht bent. Dit kan ook betekenen dat je eigen aanpassingen moet verwijderen of schade moet repareren, zodat het in de staat waarin het gehuurde is was weer verkeerd.
  7. Foto’s en aantekeningen maken: maak gedetailleerde foto’s van het gehele pand. Vergeet zeker geen foto’s te maken van de meterstanden van het gas, water en licht. Zo kun je achteraf aantonen wat de standen waren. Koop bij einde huur een papieren krant. O.a. op de voorzijde van de krant is de datum te zien. Houd deze naast de meters en maak een foto waarop duidelijk de stand van de meter en de krant met de datum te zien is. Zo is je foto betrouwbaarder als je dit als bewijs nodig mocht hebben.  Als laatste maak aantekeningen over zaken die belangrijk zijn, maar je wellicht in de toekomst vergeet. Zeker als je merkt dat de verhuurder veeleisend en puntje precies is dan kun je eerder onenigheid krijgen over de oplevering bij einde van de huur. Met foto’s en aantekeningen dek je jezelf enigszins in. Je kunt zaken dan bepaalde zaken aantonen.
  8. Overname inboedel: als er inboedel wordt overgenomen door een nieuwe huurder zorg er dan voor dat je dit schriftelijk vast hebt gelegd. Ook met de eigenaar van het pand. Zo voorkom dat de eigenaar op de dag van oplevering je sommeert om de spullen alsnog weg te halen. Probeer ook enkele dagen voor de sleuteloverdracht de betaling van de inboedel af te handelen. Zodra je de sleutel hebt overgedragen kun je niet meer aan de spullen en kun je ze mogelijk kwijtraken.
  9. Sleuteloverdracht: de daadwerkelijke oplevering van het gehuurde noemt men ook wel de sleuteloverdracht. De sleuteloverdracht vind in de regel plaats op de laatste dag aan het einde van de huurovereenkomst. Je ontmoet elkaar meestal in het pand. Zorg ervoor dat er een beschrijving is opgemaakt, zodat je schriftelijk vast hebt staan dat oplevering goed is uitgevoerd.

Soms is er sprake van onenigheid. De verhuurder kan bijvoorbeeld eisen stellen die buitensporig zijn of waar geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt. In dat geval heb je te maken met een geschil. Het is zaak dat je deze eerst probeert op te lossen met de eigenaar.

Probeer altijd in gesprek te blijven met de verhuurder om tot een oplossing te komen en dreig niet met juridische stappen. Als niets lukt kun je altijd nog advocaten op de nek sturen!