Inboedel laten opkopen
door een ontruimingsbedrijf?
Gratis & vrijblijvend

Top 10 type opkopers van inboedels?

Er zijn veel verschillende soorten opkopers die inboedels of delen ervan opkopen. Zo heb je handelaren die specifiek naar bepaalde inboedel op zoek zijn en handelaren die breed inkopen. Daarnaast zijn er opkopers die enkel bepaalde spullen opkopen, zoals postzegels of sloopgoud.

Wij hebben de belangrijkste 10 opkopers die je kunt benaderen als je een inboedel wil verkopen bij elkaar gezet. Daarover later meer.

Handelaren die naar specifieke inboedel op zoek zijn bijvoorbeeld erkende antiquairs of kunsthandelaren. Als de inboedel uit waardevolle antiek of kunstobjecten bestaat dan kun je mogelijk zaken doen met dergelijke handelaren.

Als je waardevolle inboedel hebt kun je mogelijk ook een veilinghuis inschakelen. Een veilinghuis komt vaak de inboedel bekijken en taxeren. Ze zijn meestal wel enkel in een deel van de boedel geïnteresseerd.

Gangbare inboedel kun je verkopen aan handelaren die breed inkopen. Dit zijn vaak tweedehandswinkels of rommelmarkthandelaren. Zij kopen vaak ook tweedehands meubels op.

Als je te maken hebt met een huisontruiming dan kun je mogelijk ook zaken doen met een ontruimingsbedrijf. De meeste ontruimingsbedrijven kopen namelijk ook inboedel op in combinatie met een opdracht voor een woningontruiming.

Hieronder volgt een lijst met de top 10 opkopers die mogelijk je complete inboedel of een deel ervan opkopen.

Wie koopt inboedels op sieraden

De lijst met de 10 type opkopers

Op zoek naar een ontruimingsbedrijf?

Bespaar tot 50%

1. Opkoper rommelmarkt spullen

Als je gangbare inboedel hebt dan kun je deze mogelijk verkopen aan een opkoper die rommelmarktspullen koopt. De opbrengst is vaak laag en de opkoper neemt alleen de spullen waarin hij geïnteresseerd is. Je blijft meestal met een groot deel van de inboedel zitten.

Heb je vooral rommelmarkt spullen en gedateerde spullen en wil je een woning leeg laten maken dan is een ontruimingsbedrijf mogelijk een goed alternatief.

Dergelijke opkopers vind je door te zoeken naar lokale tweedehands winkels. Tweedehands winkels werken namelijk graag lokaal. Hierdoor besparen ze tijd en geld. Met dergelijke winkels worden geen kringloopwinkels bedoeld, want die nemen over het algemeen enkel spullen gratis aan.

Opkopers van inboedels kopen meestal enkel spullen op waarvan ze weten dat ze die relatief gemakkelijk weer kunnen verkopen. Je blijft dus meestal met een rest inboedel zitten. Als je een complete woning moet leegmaken dan moet je er dus voor zorgen dat de rest door jezelf of een bedrijf wordt ontruimt.

2. Meubel opkopers

Als je je afvraagt: Wie koopt mijn meubels op? Dan komt bij de meeste mensen al snel de gedachte dat je een meubel opkoper moet hebben. Deze gedachte is goed. Er zijn wel enkele dingen die je moet weten. De meeste meubels opkopers zijn handelsbedrijven die niet alle inboedel opkopen. In de meeste gevallen zijn ze gespecialiseerd in bepaald soort meubels, zoals bedden. Daarnaast zijn ze meestal gespecialiseerd in bepaalde merken of zelfs modellen. Gangbare en gedateerde inboedel kopen ze meestal niet op.

Je zal dus onderzoek moeten doen naar de meubels via het internet. Gebruik Google en zoek naar “soort en merk van meubel + opkoper”. Als je van mening bent dat je een goede partij hebt gevonden dan kun je eens contact opnemen en het meubelstuk aanbieden.

3. Tweedehandswinkels

Tweedehandswinkels verkopen allerhande tweedehands inboedel en huisraad. Alles is tweedehands en ze moeten natuurlijk ook ergens de spullen vandaan halen. Dat doen ze via verschillende kanalen. Sommige tweedehandswinkels kopen ook inboedel op. Vanwege het vaak brede aanbod kunnen ze veel soorten spullen inkopen. Een tweedehandswinkel kan dan ook geschikt zijn om groot deel of soms zelfs een gehele inboedel aan te verkopen.

In hoeverre een tweedehandswinkel de inboedel opkoopt ligt aan het soort en de staat van inboedel. Uiteraard bepaald de opkoper van de tweedehandszaak ook waarin zij geïnteresseerd zijn. Ze zullen in de meeste gevallen een bod doen op de spullen die ze interessant vinden.

Je kunt een tweedehandszaak vinden door het internet te gebruiken. Zoek op lokale tweedehandswinkels. Zij zijn eerder geneigd om naar de inboedel te komen kijken. Afstand betekent kosten. Niet alleen voor het komen kijken, maar ook voor eventuele vervoer van de spullen die ze kopen.

4. Handelaren in specifieke spullen

Inboedels bestaan vaak uit veel verschillende soorten spullen. Zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat er sieraden van edelmetaal aanwezig zijn. Sieraden kunnen verkocht worden aan handelaren die edelmetalen inkopen, zoals goud. Sieraden gemaakt van edelmetaal zijn interessant om te verkopen aan een goudinkoper als het sieraad op zichzelf niet meer waard is dan de sloopgoudwaarde.

Als er verzamelingen aanwezig zijn in de inboedel dan kun je deze aanbieden aan een handelaar in dergelijke spullen. Er zijn vele soorten verzamelingen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een verzameling van antieke klokken of een vinyl collectie. Soms zijn bepaalde verzamelingen erg waardevol en soms nagenoeg waardeloos. Doe altijd onderzoek via het internet, voordat je een handelaar benaderd. Een handelaar in verzamelspullen kun je ook vinden via het internet.

Het komt ook regelmatig voor dat er antiek aanwezig is in een inboedel. Of deze interessant genoeg is om op te kopen zul je moeten onderzoeken of overleggen met een antiquair. Antiek is de laatste decennia in waarde gedaald.

5. Antiquairs

Het komt regelmatig voor dat inboedels antieke meubels en items bevatten. Antiek kun je het beste verkopen aan antiquairs. Omdat antiek altijd tweedehands is moeten antiquairs antiek opkopen van o.a. particulieren. Antiquairs kopen meestal wel enkel waardevoller antiek op. Meestal gaat het om unieke en zeer oude antiek dat in goede tot zeer goede staat is. Curiosa en antiek dat op dit moment in de mode is ook interesse voor.

Onder curiosa vallen ook objecten die eigenlijk uit grootmoederstijd stammen. Dit zijn objecten die niet ouder zijn dan 100 jaar.

Veel regulier antiek dat uit de gratie is geraakt en kun je lastig slijten. Antiquairs zullen dit soort antiek vaak dan ook niet aankopen. Zeker meubels nemen veel plaats in beslag en doordat er weinig vraag is naar dergelijke meubels blijven ze lang staan. Opslag van grote meubels kost veel geld.

Antieke klokken zijn overigens ook veel minder waard dan dat ze ooit waren. Dit komt ook omdat ze niet meer zo in mode zijn. Uiteraard zijn er altijd nog oude klokken die het wel goed doen. Dit zijn klokken van hoge kwaliteit. Zo heb je bijvoorbeeld 18e -eeuwse vuur vergulde empire klokken die vaak duizenden euro’s waard zijn om maar eens iets te noemen.

Heb je antiek van hoge kwaliteit dan is het wellicht interessant om deze te laten taxeren. Dit kun je laten doen door een taxateur. Een andere oplossing is om een veilinghuis in te schakelen. Je moet dan wel het antiek willen laten veilen. Zij taxeren het antiek gratis.

Antiek dat niet meer zo in trek is kun je mogelijk verkopen aan een tweedehandswinkel. Soms bieden ze er nog een klein bedrag voor.

6. Veilinghuizen

Als je kunst, antiek of andere waardevolle objecten hebt kun je deze laten veilen. Je kunt naar een veilinghuis gaan met de objecten. Zij beoordelen en taxeren de objecten. Als ze geïnteresseerd zijn om bepaalde objecten te veilen dan kun je ze achterlaten. De objecten worden dan op bepaalde veilingdagen geveild. De opbrengst is verschillend. Een veilinghuis rekent veilingkosten. Dit verschilt per veilinghuis. De veilingkosten voor de verkoper zijn gemiddeld 15 tot 20%.

Als je veel en/of grote objecten hebt dan zal een veilinghuis ook bereid zijn om op locatie te komen kijken. Op locatie wordt dan getaxeerd en beoordeeld. Indien er interesse is voor bepaalde objecten dan neemt het veilinghuis de spullen meestal direct mee.

7. Vintage meubel opkopers

De afgelopen jaren zijn vintage meubels steeds meer in de mode geraakt. Vooral vintage spullen die je ook wel mid-century modern kunt noemen zijn in trek. Dit zijn meubels met een meestal strak design die in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw zijn gefabriceerd.

Vooral meubels die door een Scandinavische designers zijn ontworpen doen het goed. Je hebt ook iconisch meubels uit die tijd. Denk bijvoorbeeld aan de Egg Chair. Dergelijke meubels kunnen veel geld waard zijn. Er zijn ook meubels uit die tijd die wellicht iets minder iconisch zijn, maar toch een relatief bekend design zijn.

Vintage meubel opkopers bieden vaak goede prijzen voor dergelijk meubels. Alvorens je deze aanbiedt is het verstandig om eens onderzoek te doen naar het meubel. Vaak staat er ergens een merkteken in de vorm van een sticker of iets dergelijke ergens op het meubelstuk. Dit is handige informatie om goed onderzoek te kunnen doen naar het meubelstuk op het internet.

Vintage meubel opkopers vind je door erna te zoeken via Google.

8. Kunsthandelaren

Als er kunstobjecten in de inboedel aanwezig zijn dan kun je deze verkopen aan een kunsthandelaar. Je kunt via Google zoeken naar een kunsthandelaar. Kunsthandelaren handelen vaak in allerhande kunst. Zo kun je vaak meerdere kunstobjecten in een keer verkopen.

Je kunt uiteraard ook op zoek gaan naar kunsthandelaren die in specifieke objecten handelen, zoals schilderijen. Mogelijk brengen de objecten dan meer op, maar kun je niet alle kunst aan een handelaar verkopen.

Alvorens je contact zoekt met een handelaar is het verstandig om eerst onderzoek te doen, zodat je weet wat de kunstobjecten ongeveer waard zijn.

Bij zeer waardevolle kunst kun je de objecten beter eerst laten taxeren. Dit soort items kunnen misschien ook beter geveild worden. Een veilinghuis kan de objecten ook taxeren.

9. Handelaren in verzamelobjecten

Er zijn ook handelaren of winkels die gespecialiseerd zijn in bepaalde objecten. Zo heb je opkopers van bijvoorbeeld LP’s en CD’s. Dit zijn vaak platenzaken die ook in tweedehands LP’s en CD’s handelen.

Bestaat de inboedel voor een deel uit een verzameling dan kun je de verzameling aanbieden aan een opkoper die in dergelijke spullen gespecialiseerd is.

Hieronder een overzicht van verzamelingen die je kunt laten opkopen:

  • LP’s en CD’s
  • Interessante boeken collecties
  • Postzegels
  • Munten
  • Modeltreinen
  • Oud blikken speelgoed
  • Horloges
  • Militaria


Er zijn nog veel meer soorten verzamelingen welke een bepaalde waarde kunnen hebben. Er zijn er te veel om op te noemen, vandaar dat we enkel een korte lijst hebben gemaakt met veel voorkomende verzamelingen.

Er zijn ook objecten die mogelijk geen onderdeel uitmaken van een verzameling, maar wel verzamelwaarde hebben. Als deze hoog genoeg is dan kun je een dergelijk object aanbieden aan een handelaar. Denk bijvoorbeeld aan een oldtimer of een jukebox.

10. Autohandelaren

In veel inboedels is een auto aanwezig. Een auto kun je relatief snel de waarde van te weten komen door te zoeken naar dezelfde auto op marktplaats. Je kunt de auto ook direct daar verkopen. Een auto kan gemakkelijk tijdelijk aan de weg worden geparkeerd. De kosten van de autoverzekering en wegenbelasting lopen wel door. Auto’s hebben vaak een relatief hoge waarde, waardoor het interessant kan zijn om deze zelf te verkopen.

Als je geen zin hebt in het gedoe dat een autoverkoop met zich meebrengt dan kun je de auto ook verkopen aan een autohandelaar. Je moet dan wel rekening houden met het feit dat de opbrengst een stuk minder is. De autohandelaar moet immers winst maken op de auto.

Er zijn autohandelaren die aan consignatieverkoop doen. Ze kopen de auto dan niet van je, maar verkopen de auto voor je. De autohandelaar ontvangt dan een deel van de opbrengst.

Wat de beste keuze is ligt aan de staat en de waarde van de auto. Een dure auto is vaak lastig zelf te verkopen. Consument wil niet graag een tweedehands auto kopen die duur is zonder enige garantie. Auto’s die minder waard zijn kun je vaak wel zelf goed verkopen. In de regel zijn dat auto’s die niet meer dan 5000,- euro waard zijn.

Inboedel laten ontruimen?

Bespaar tot 50%

Ontruimingsdiensten

Ontruimingsdiensten worden ingehuurd om inboedel te ontruimen uit woningen die niet of zeer slecht verkoopbaar is.

De opdrachtgever heeft meestal geen mogelijkheid om het zelf uit te voeren en de woning moet voor een bepaalde datum bezemschoon worden opgeleverd.

Soms is er een deel van de inboedel die wel nog redelijk goed te verkopen is.

Sommige ontruimingsdiensten kopen ook inboedel op of hebben partners die inboedel opkopen.

Meestal doen ze dit enkel in combinatie met een woningontruiming. Dit is eigenlijk een extra service die wordt aangeboden.

Door inboedel te verkopen aan een ontruimer kun je op de kosten van een woningontruiming besparen.

De waarde van de inboedel wordt afgetrokken van de ontruimingskosten.

Een ander voordeel is dat je enkel met een partij te maken hebt. Ook hoef je niet zelf te leuren met de spullen.

Wat te doen met inboedel en huisraad die je niet kunt verkopen?

Als je inboedel en huisraad niet kunt verkopen dan kun je deze mogelijk aan een kringloopwinkel doneren. Er zijn ook andere mogelijkheden om spullen te doneren. Zo kun je boeken aan stichtingen doneren die een boekenbeurs houden en waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.